Reprezentanții MAI, despre crucifixul instalat la minister: „Este o donație”
Duminică, 15 septembrie, pe un perete din interiorul sediului Ministerului Afacerilor Interne, a fost instalat un crucifix, iar la eveniment au participat atât Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, cât și Mitropolitul Basarabiei, Părintele Petru. Gestul a trezit nemulțumirea mai multor reprezentanți ai societății civile, iar inaugurarea crucifixului a avut loc pe fundalul protestului organizat în fața Ministerului de către un grup de cetățeni.
„Așa cum am făcut apel la cooperare loială între instituțiile statului, spre binele oamenilor, cred cu tărie în cooperarea duhovnicească între cele două Mitropolii, întru vindecarea rănilor unei societăți încă bolnave. Ministerul Afacerilor Interne, ca purtător al răspunderii față de respectarea orânduirii lumești, va fi primul Dvs partener – pentru că fără tămăduirea sufletelor, nu avem cum să ne îngrijim de legea făurită de om. Înaltpreasființiile Voastre, vă invit să inaugurăm cel mai important simbol al credinței noastre, care va servi drept pavăză pentru toate acțiunile ce vor fi săvârșite, spre binele oamenilor, de Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, la ceremonia de inaugurare a crucifixului.
Evenimentul nu a fost reflectat într-un comunicat de presă oficial, așa cum se întâmplă de obicei, pentru a fi oferite mai multe detalii despre această festivitate.
Contactat telefonic pentru a comenta reacțiile societății față de acest eveniment, dar și pentru a afla care sunt sursele financiare pentru procurarea crucifixului, Andrei Năstase ne-a comunicat să revenim peste jumătate de oră, iar ulterior nu a mai răspuns la apelurile telefonice. Ulterior, am aflat că acesta a plecat astăzi într-o deplasare oficială în SUA.
Am încercat să obținem un răspuns și de la minister, iar consiliera lui Andrei Năstase, Viorica Tocari, a declarat că inițiativa inaugurării crucifixului i-a aparținut ministrului. Solicitată să precizeze din ce surse financiare a fost procurat crucifixul, consiliera a declarat că ministerul nu a suportat cheltuieli financiare, pentru că acest crucifix este o donație. Totodată, consiliera a declarat că nu cunoaște cine este donatorul.
„Crucifixul este o donație. Este un cadou, haideți să îi spunem așa”, ne-a comunicat și purtătoarea de cuvânt de la MAI, Liliana Pușcașu, care a refuzat însă să ne spună cine este donatorul.
După inaugurarea crucifixului, mai mulți reprezentanți ai societății civile au criticat gestul ministrului. Printre aceștia se numără și autorul blogului „Ortodoxia – pentru că așa trebuie”, Ion Andronache, care a precizat că la acest eveniment nu a fost respectată „rânduiala bisericească”, iar atitudinea lui Năstase a fost „discriminatorie”.
„Andrei Năstase a pomenit și despre faptul că în Republica Moldova sunt și alte confesiuni, însă pentru el «Statul nostru se bazează pe conlucrarea cu toți cei care în numele credinței strămoșești (creștine) au grijă de sufletele credincioșilor din țară». Adică pentru el statul și democrația se bazează pe cochetarea cu Biserica Ortodoxă. Pe lângă faptul că o astfel de atitudine este una discriminatorie față de alte culte și față de persoanele atee, ea mai este și discriminatorie față de celelalte peste 10 culte creștin ortodoxe înregistrate oficial în Republica Moldova. Pentru cei care nu știau, în Moldova pe lângă Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei mai sunt alte încă câteva mitropolii”, menționează Ion Andronache.
Potrivit articolului 31 al Constituției R. Moldova, „Cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia”.
Foto: privesc.eu