Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” anunță că…

Reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” anunță că blocul energetic nr. 2 a fost pus în funcțiune

Termoelectrica” S.A. informează vineri, 23 decembrie, că blocul energetic nr. 2 a fost pus în funcțiune, prin anclanșarea la sistemul electroenergetic, începând cu data de 22 decembrie, iar lucrările de pregătire a blocului energetic nr. 3 sunt în derulare conform planului de executare.

Potrivit reprezentanților întreprinderii, se preconizează ca până pe 6 ianuarie 2023, să fie pus în rezervă blocul energetic nr. 3.

„Lucrările de reparație a rotorului conform programei aprobate sunt finalizate integral, lucrările la stator sunt în derulare, inclusiv lucrările de testare ulterioară. Impedimentele de bază în avansarea lucrărilor au fost lipsa pieselor de rezervă pentru reparația generatorului, o mare parte a cărora sunt produse în spațiul post sovietic, iar transportarea lor către întreprindere au fost dificile – acestea lăsând amprentă asupra duratei de executare și finalizare a lucrărilor.

Durata normativă de funcționare a turbinei nr. 2 este de 220 mii ore, aceasta fiind depășită, respectiv pentru anul 2023 este necesar executarea reparației capitale la blocul energetic nr. 2. La conducta principală de abur au fost executate lucrările minime necesare, astfel fiind prelungită durata de funcționare până în septembrie 2023. Ultima reparație capitală a turbinei nr. 2 a fost efectuată în anul 2015. Termoelectrica S.A. comunică că, la moment, regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți”, anunță reprezentanții companiei.

Anterior, membrii Comisiei externe de expertiză, care au cercetat incidentul produs în luna noiembrie la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I, au stabilit că fisurarea conductelor sistemului de circulație a lichidului de răcire a avut loc în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului.

Anterior, reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” au anunțat că, pe 11 noiembrie, blocul energetic nr. 3 al „Termoelectrica” s-a defectat. Potrivit lor, în urma inspectării generatorului, s-a stabilit că motivul deconectării avariate a fost „pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”.

Conform S.A. „Termoelectrica”, pe 10 noiembrie, la ora 17:35, a avut loc declanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la sursa I, la sistemul electroenergetic.

Pe 28 noiembrie, reprezentanții întreprinderii au afirmat că incidentul de pe 11 noiembrie la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire.