Reprezentanții Gazprom din Consiliul de observatori al Moldovagaz s-au opus aprobării auditului extern al datoriilor istorice
Consiliului de observatori al companiei Moldovagaz nu a aprobat în ședința din 2 noiembrie „Raportul final al auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” către SAP „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei Moldovagaz, o decizie în acest sens nu a fost luată din cauza faptului că, din cei șase membri ai Consiliului de observatori, patru persoane, care reprezintă SAP „Gazprom”, au votat „împotriva” proiectului de hotărâre propus.
Întrebat de Ziarul de Gardă de ce anunțul a fost făcut la aproape două săptămâni de la ședința Consiliului de observatori, președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că astăzi a primit procesul-verbal al ședinței.
„Situația juridică pentru Moldovagaz nu s-a schimbat, de aceea așteptăm următoarea rundă de negocieri/ discuții între acționari (…)”, a spus Vadim Ceban.
Membrii Consiliului de observatori al Moldovagaz:
- Vitalii Markelov, președintele Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, vicepreședinte al Consiliului de Administrație, SAP „Gazprom”;
- Constantin Borosan, vicepreședintele Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, secretar de stat al Ministerului Energiei;
- Serghei Kuzneț, membru al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, membru al Consiliului de Administrație, șef de Departament, SAP „Gazprom”;
- Kirill Neuimin, membru al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, Șef Direcție, SAP „Gazprom”;
- Dmitrii Handoga, membru al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, Șef de Departament, SAP „Gazprom”;
- Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, reprezentant al societății civile din R. Moldova.
Pe 6 septembrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom (acționarul care deține controlul în Moldovagaz), efectuat de două companii internaționale, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie. Auditorii au constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane dolari SUA (la data de 31.10.2021), inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31.03.2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari SUA. Conform lui Parlicov, recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră care este conectată la gaze naturale este datoare cu circa 1000 de dolari SUA.
Potrivit aceluiași audit, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.
„Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare. Această pretinsă datorie s-ar fi format între anii 1991 și 2002. Deși auditorii au solicitat în repetate rânduri documente doveditoare, Gazprom nu a răspuns, chiar dacă în conformitate cu bunele practici internaționale, este interesul creditorului de a demonstra documentar existența datoriei”, afirma Parlicov.
Astfel, Guvernul R. Moldova, în calitate de acționar, a propus ca Moldovagaz să achite suma de 153 573 000 lei (ceea ce la rata de schimb curentă constituie circa 8.6 mln dolari SUA) pretinsa datorie către Gazprom, și Gazprom să caseze restul pretinsei datorii.