Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentanții CEC au monitorizat votul…

Reprezentanții CEC au monitorizat votul prin corespondență la alegerile europarlamentare din Germania

Sursa foto: cec.md

O delegație a Comisiei Electorale Centrale(CEC) a efectuat o vizită la Berlin, Germania, pentru a observa desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Scopul principal al vizitei a fost de a monitoriza și de a înțelege procedurile electorale aplicate în procesul de votare pentru votul prin corespondență, se arată într-un comunicat, luni, 10 iunie.

Potrivit reprezentanților CEC, „pe parcursul zilei de duminică, 9 iunie, membrii delegației au vizitat mai  multe secții de votare de Berlin.

La Ambasada Republicii Lituania în Germania s-au familiarizat cu procesele practice de utilizare a votului prin corespondență. În cazul alegerilor organizate în Lituania, ca și în R. Moldova, plicurile cu buletinele de vot sunt recepționate de către misiunea diplomatică.

Ambasadorul Saulius Kašuba, a oferit informații despre procesul de înregistrare a alegătorilor, evidența plicurilor cu buletinele de vot, iar la sfârșitul zilei alegerilor, delegația a urmărit procesul de numărare a voturilor și totalizare a rezultatelor”.

„Vizita la Berlin ne-a oferit oportunitatea de a observa un sistem electoral bine pus la punct și de a învăța din experiența colegilor noștri germani.

Multe dintre bunele practici observate aici pot fi adaptate și aplicate și în R. Moldova, pentru a îmbunătăți și moderniza sistemul nostru electoral. La fel este și în cazul experienței lituanienilor în gestionarea votului prin corespondență, care, de fapt, a constituit subiectul principal al aflării noastre în Germania”, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman.

Această vizită face parte dintr-o inițiativă de cooperare internațională și de schimb de bune practici în domeniul electoral, susținută de Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale Moldova și se înscrie în „eforturile Comisiei Electorale Centrale de a asigura alegeri libere, corecte și transparente, prin învățarea din experiențele altor state membre ale Uniunii Europene și prin implementarea celor mai bune practici internaționale în domeniu”.