Reguli de la Patriarhul Moscovei pentru bisericile din R. Moldova. Cum vor avea loc slujbele de împărtășanie
Mitropolia Moldovei a anunțat că slujbele de împărtașanie nu vor fi sistate, însă vor avea loc în condiții mai stricte, stabilite de Patriarhul Moscovei, Chiril. În acest context, Mitropolia Moldovei a publicat o notă cu instrucțiile anunțate pentru bisericile și mănăstirile din R. Moldova în legătură cu pericolul răspândirii infecției de coronavirus.
Potrivit Mitropoliei Moldovei, „documentul cu noile reguli a fost aprobat de către Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril”.
Astfel, potrivit documetului publicat de Mitropolia Moldovei, în bisericile și mănăstirile din R. Moldova vor avea loc slujbele pentru împărtășanie.
Regulile adoptate pentru împărtășanie:
- După fiecare creștin, lingurița pentru împărtășanie va fi inmuiată în apă, iar uterior ștearsă cu un prosop cu spirt.
- După împărtășanie, creștinii nu vor ma fi șterși pe buze cu un prosop, de către preot, ci fiecare va primi câte un un șervețel de hârtie.
- Creștinii nu vor mai săruta icoane, ci vor putea doar să aplece capul spre acestea și nici nu vor mai săruta mâna preoților sau cupa de împărtășanie.
- Anafora și apa sfințită vor fi puse în farfurii și pahare de unică folosință și vor putea fi luate de către creștini, doar folosind mănuși de unică folosință
- Miruirea credincioșilor de catre preot se va face doar cu bețișoare din bumbac, de unică folosință.
Tot în documentul publicat de Mitropolie sunt indicate și câteva reguli pentru preoți:
- Acordați o atenție sporită curățeniei ustensilelor și vaselor liturgice, ștergându-le bine cu apă clocotită după fiecare utilizare liturgică.
- Suspendă activitatea școlilor duminicale, precum și a secțiunilor și cercurilor parohiale până la o notificare ulterioară
- Ori de câte ori este posibil, serviciile sociale ale parohiilor, fermelor și mănăstirilor ar trebui să-i ajute pe enoriașii vârstnici în pericol în livrarea bunurilor esențiale și a bunurilor
- Starețe, starețe și starețe prescriu personalului parohiilor, fermelor și mănăstirilor să respecte cu strictețe măsurile generale de igienă, inclusiv cele legate de dezinfectarea mâinilor în timpul zilei (cel puțin o dată la 2 ore).
- Asigurați aerisirea frecventă a bisericilor, precum și a spațiilor comune ale parohiei și mănăstirii, prin stabilirea unui program obligatoriu de ventilație.
Documentul integral:
Începând cu 17 martie 2020, în legătură de pandemia de coronavirus la nivel mondil, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile.
Până acum, R. Moldova a înregistrat un deces din cauza infecției de Covid-16, iar alte 30 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus.