RECORD. Peste 60 de mii de cetățeni moldoveni din diasporă s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile prezidențiale
Peste 60 de mii de cetățeni moldoveni din diasporă s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, cifră cu mult mai mare față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, când s-au înregistrat peste 3500 de moldoveni stabiliți peste hotare țării. Primele trei poziții sunt ocupate de moldovenii stabiliți în țările amplasate la vest de R. Moldova.
Astfel, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale(CEC), cei mai activi sunt moldovenii stabiliți în Italia – 12.066, Marea Britanie și Irlanda de Nord – 9468 și Germania – 6418.
Din Federația Rusă s-au înregistrat prealabil 6202 cetățeni, în România – 5347, Franța – 5029, Irlanda – 3168, Statele Unite ale Americii – 2655, Spania -1634 și Canada – 1506.
Totodată, la alegerile parlamentare din 2019 s-au înregistrat prealabil 24 585 de cetățeni moldoveni din diaspora.
Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.
Totodată, faptul că alegătorul nu s-a înscris nu îl împiedică însă să participe la votare. Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.
Parlamentul stabilit data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Jurnaliștii de la „Cutia Neagră”, o emisiune realizată de postul TV8, au analizat mai multe liste depuse la CEC și au identificat zeci de oameni care, de fapt, nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia.
Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.
Ziarul de Gardă, de asemenea, a scris că în ultimele zile, tot mai mulți cetățeni moldoveni aflați peste hotarele R. Moldova se înregistrează în prealabil pentru a participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Cel puțin asta arată cifrele indicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Solicitat de ZdG, expertul în politici publice, Ștefan Gligor, ne-a comunicat că până acum, a primit cel puțin patru plângeri de la cetățeni moldoveni aflați la muncă în Olanda, Belgia și Germania care susțin că nu se pot înregistra online pentru a putea participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020.
În plângerile lor, oamenii spun că nu se pot înregistra pentru a putea vota în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat faptul că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusă.