Record de înregistrări prealabile, dar același număr de secții de vot. Statistica votului din Italia, Marea Britanie, Germania, Franța și Rusia de la ultimul scrutin
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat sâmbătă deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Astfel, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot. Decizia a fost luată cu votul a cinci membri CEC chiar dacă, pentru alegerile din 11 iulie, prealabil s-au înregistrat aproape 100 de mii, în trei țări numărul fiind practic dublu față de înregistrările de la prezidențialele din toamna anului 2020.
Deși la cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii le cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.
Șeful CEC Dorin Cimil declara la finele lunii mai că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie moldovenii din străinătate vor avea la dispoziție mai multe secții de votare decât la scrutinul prezidențial de anul trecut, însă nu a fost să fie. Sâmbătă membrii CEC Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton au decis deschiderea unui număr de secții de votare în străinătate similar cu cel pentru alegerile prezidențiale din 2020, chiar dacă în jur de 100 de mii de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru scrutin, față de 60 de mii de astfel de înregistrări câte au existat la prezidențialele din 2020. În Italia, Marea Britanie și Germania numărul înregistrărilor prealabile practic s-a dublat.
Pentru alegerile prezidențiale din 2020, în Italia au fost depuse 12 066 de înregistrări prealabile, în rezultat fiind deschise 30 de secții de votare, cu 10 mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. Pentru scrutinul din 11 iulie, în această țară au fost înregistrate 21 788 de cereri, dar numărul secțiilor de votare care vor fi deschise a rămas același – 30.
De remarcat că, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016 peste 51.000 de oameni aflați în Italia și-au exprimat dreptul de vot, la cele 20 de secții de votare. În turul doi al scrutinului prezidențial din 2020, numărul celor care și-au exprimat dreptul de vot, în cele 30 de secții de votare deschise în Italia, a fost de puțin peste 83 de mii.
În Marea Britanie și Irlanda de Nord pentru scrutinul prezidențial din 2020 au fost depuse 9 468 de cereri, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie numărul înregistrărilor prealabile a crescut până la 16 173. La fel ca și pentru scrutinul prezidențial, CEC a decis deschiderea a 7 secții de votare în această țară.
În turul doi al alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020 în cele 7 secții de votare deschise în Marea Britanie și Irlanda de Nord au votat peste 26 de mii de moldoveni. În patru secții de votare numărul buletinelor repartizate, în număr de 5 000, au fost epuizate înainte de închiderea secțiilor de votare.
În Germania vor fi deschise 6 secții de vot, chiar dacă și în această țară numărul înregistrărilor prealabile a crescut de la 6 418 pentru alegerile prezidențiale din 2020, la 14 136 pentru scrutinul din iulie. În această țară, în turul doi al scrutinului prezidențial din 2020 au votat puțin peste 24 de mii de moldoveni. La fel ca în Italia, în două secții de votare deschise în Germania cele 5 000 de buletine de vot trimise s-au epuizat până la închiderea secțiilor de votare.
Față de alegerile prezidențiale de anul trecut, în Franța numărul înregistrărilor prealabile pentru scrutinul din 11 iulie a crescut cu aproape 4 mii.
În Federația Rusă, unde vor fi deschise 17 secții de votare, pentru alegerile prezidențiale din 2020 au fost înregistrate 6 202 de cereri, dintre care 2.408 au fost depuse în scris. Pentru scrutinul din iulie, au fost depuse 7 308 de cereri.
În turul doi al alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020, în Federația Rusă au votat 14 mii de moldoveni, în opt secții de votare fiind înregistrate mai puțin de 500 de voturi.
Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul R. Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.
Totodată, faptul că alegătorul nu s-a înscris nu îl împiedică însă să participe la votare. Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.
După ce Comisia Electorală Centrală a respins propunerile de creștere a numărului de secții de votare în diaspora, reprezentanții PAS și ai Platformei DA au anunțat că vor contesta în instanțele de judecată hotărârea CEC de sâmbătă, 5 iunie. În același timp, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, desemnat ca membru al CEC de către PSRM, susține că instituția „și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”.
„Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secții de vot în diasporă este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”, a scris și președinta Maia Sandu în legătură cu decizia CEC.