Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacții după ce 20 de…

Reacții după ce 20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei, au fost ridicate în timpul perchezițiilor la membrii Partidului „Șor”

După ce Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), anunțat că în urma perchezițiilor efectuate joi, 20 octombrie, la membrii și activiștii Partidului „Șor” din mai multe localități din țară, au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei, în spațiul public au apărut mai multe reacții.

Reprezentanții Partidului „Șor” au publicat un comunicat de presă în care au respins acuzațiile aduse de șefa PA și au acuzat că scopul perchezițiilor a fost de a „împiedica organizarea protestelor”.

„Partidul „Șor” consideră că acuzațiile formulate astăzi de către șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă, fac parte din vechiul plan al actualei guvernări de a pune presiune asupra Partidului „Șor” și de a împiedica organizarea protestelor împotriva regimului PAS. Suntem siguri că această așa-numită operațiune specială are un scop foarte bine determinat și anume de a-i descuraja pe oameni să vină la protestul de duminică, 23 octombrie. Mai mult, toate aceste acțiuni erau previzibile, mai ales după ce ministrul Justiției Litvinenco și-a permis, în această săptămână, să dea indicații clare procurorilor, imediat după eliberarea deputatului Marina Tauber din arest la domiciliu și plasarea ei sub control judiciar (…)”, se arată în comunicat.

Cu o reacție pe Facebook la primele rezultate ale perchezițiilor a venit și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a declarat că „finanţarea din bani murdari, furaţi de la cetăţeni, a activităţilor politice stă la temelia corupţiei mari”.

„Acțiunile Procuraturii Anticorupţie, în urma cărora au fost depistate milioane de lei din care sunt finanțate „protestele”, a arătat întregii societăţi, inclusiv celor sceptici, faţa adevărată, criminală a grupului Şor. Finanţarea din bani murdari, furaţi de la cetăţeni, a activităţilor politice stă la temelia corupţiei mari. Nu vom putea avea niciodată o societate liberă şi prosperă, dacă vom lăsa hoţii să scape de justiţie. Am luptat cu hoţii să-i scoatem din politică şi vom duce această misiune până la capăt. Totuși, trebuie să înțelegem cu toții că justiţia adevărată nu se face repede, cu emoţii și prin sfidarea procedurilor, ci cu răbdare şi rațiune, deoarece procedurile în democraţie sunt garantul legalităţii”, a declarat ministrul.

Joi, 20 octombrie, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „Șor” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a PA, a menționat că în total au fost efectuate 55 de percheziții.

De asemenea, șefa PA a afirmat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu „aceleași embleme”, pe care erau indicate nume de raioane. În total, potrivit Veronicăi Dragalin, „astăzi s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi”. Sumele ridicate includ lei și dolari.

„(…) La ora 5 dimineața, o persoană a fost identificată cu o geantă, care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării. În jurul orei 7 dimineața, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider al organizației teritoriale a raionale a Partidului Politic „ȘOR”. În cursul zilei au fost efectuate 55 de percheziții la domicilii și mijloace de transport ale mai multor persoane suspectate, care în acest moment sunt încă în derulare.

În mai multe locații am ridicat 20 de pungi negre, cu aceleași embleme. Pungile au o etichetă albă, cu cuvinte scrise de mână, pe care sunt nume de raioane. În total, estimăm că astăzi s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi. (…) Sumele ridicate includ lei și dolari. Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor și în săptămânile anterioare. Prin urmare, credem că această sumă de bani, aproximativ 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale. Până la această oră au fost reținute aproximativ opt persoane. Urmărirea penală continuă”, a declarat Veronica Dragalin.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: