Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Procuraturii Generale, după ce…

Reacția Procuraturii Generale, după ce președinta Comisiei parlamentare de anchetă privind dosarul „Laundromat”, a acuzat instituția că se eschivează de la răspunsuri

Procuratura Generală (PG) a venit cu o reacție după ce Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova, a declarat luni, 5 martie, în cadrul unui briefing de presă că PG se eschivează de a da răspunsuri la întrebările formulate cu mai multe luni în urmă.

Regretăm prestația iresponsabilă, neprofesionistă și politico-populistă a unui ales al poporului care, având grave carențe în materie de cunoaștere a dreptului și a modului în care se înfăptuiește justiția, și-a asumat rolul de justițiar, expert și și-a făcut un obicei din a lansa învinuiri nefondate şi imixtiuni în activitatea organelor de drept. Prin generalizări pripite fie de clasare a dosarelor, fie de sabotare a activității Comisiei, altor judecăţi făcute fără cunoaşterea realităţilor, reacţii disproporţionate faţă de ceea ce ar trebui să constituie o anchetă penală, sanctuarul dreptăţii este grav afectat. Cert este că prin acuzațiile sale evident deplasate, doamna deputat deja nu mai impresionează pe nimeni, agravând în continuare conflictul constituțional dintre diferiți demnitari publici în scop de PR politic”, se arată în reacția PG.

PG menționează că activitatea unei comisii parlamentare de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară și o activitate de urmărire penală nepublică, obiectul acestora fiind diferit, astfel încât cele două anchete nu pot interfera.

Totuși, din momentul instituirii Comisiei, PG precizează că procurorii au formulat 45 de răspunsuri la demersurile acesteia, în termenii și volumul prevăzut de lege.

Totodată, PG menționează că în cazul în care, în cadrul urmăririi penale Procuratura va intra în posesia unor informații relevante pentru activitatea Comisiei de anchetă și va considera că prezentarea lor nu va prejudicia bunul mers al procedurii penale, ele vor fi prezentate suplimentar.

Procuratura rămâne și în continuare deschisă pentru colaborare cu toate puterile statului și reconfirmă poziția de a adopta hotărâri doar în baza unor probe pertinente, indiferent de formele de presiune generate de unele elemente politice”, menționează PG.

Deputata Platformei Demnitate și Adevăr Inga Grigoriu a oferit noi detalii din dosarul spălării banilor investigat de Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat”. Acesta s-a referit la modul de interacțiune a Procuraturii Generale a R. Moldova cu Comisia parlamentară precum și despre alte circumstanțe noi apărute în procesul elucidării evenimentelor. Totodată, președinta Comisiei a declarat că Procuratura se eschivează de a da răspunsuri la întrebările formulate cu mai multe luni în urmă.

„Am solicitat în cadrul penultimei ședințe a Parlamentului prelungirea termenului cu 45 de zile a Comisiei. Motivul pentru care a fost necesarea prelungirea termenului este că pe lângă faptul că s-au descoperit noi circumstanțe prin care prin R. Moldova fenomenul spălărilor de bani nu a încetat și continuă. Am descoperit și noi circumstanțe în modificarea actelor legislative, dar și faptul că Procuratura R. Moldovase eschivează de a ne da răspunsuri la întrebări formulate în luna februarie”, a declarat Grigoriu.

Termenul de activitate al Comisiei de anchetă  pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a fost extins cu 45 de zile. Parlamentul a aprobat o Hotărâre în acest sens, în cadrul ședinței plenare din 26 martie.

Comisia a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărâre a Parlamentului.

Deoarece Comisia a identificat noi circumstanțe ce urmează a fi elucidate, aceasta va activa într-un termen de 165 de zile.

Din cadrul „Comisiei Laundromat” fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Ludmila Guzun, Vladimir Cebotari (membri).

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația R. Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.