Reacția Ministerului Sănătății la acuzațiile Tiraspolului privind blocarea importului de medicamente pentru regiunea transnistreană
După ce zilele trecute așa-numitele autorități de la Tiraspol au acuzat R. Moldova de blocarea importului de medicamente pentru regiunea transnistreană, solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Ministerului Sănătății, ne-au comunicat că acest lucru se întâmplă din cauza că cererile în acest sens sunt depuse greșit în sistem, astfel că dosarul privind importul de medicamente este respins.
Mai exact, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății ne-au comunicat că „procedura de depunere a cererilor pentru autorizarea importului este aceeași pentru toți operatorii economici înregistrați în R. Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, iar din cauza depunerii incorecte a cererilor în sistem dosarul este respins”.
Tot autoritățile din Sănătate ne-au spus că depunerea repetată, a cererilor rectificate, poate duce la tergiversarea procesului de eliberare a autorizațiilor de import. Pentru a fi evitate astfel de situații, operatorii economici au fost informați despre faptul că trebuie să plaseze separat cererile pentru importul produselor medicamentoase autorizate și celor neautorizate, dar ei nu se conformează.
De asemenea, Ministerul Sănătății menționează că pentru a facilita importul de medicamente în regiunea transnistreană, prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova din 15 martie curent, agenții economici din regiunea transnistreană au posibilitatea să importe medicamente neautorizate, cu condiția că acestea fac parte din Lista Națională a Medicamentelor Esențiale.
REACȚIA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII:
„Procedura de depunere a cererilor pentru autorizarea importului este aceeași pentru toți operatorii economici înregistrați în Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, prin Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP).
Din cauza depunerii incorecte a cererilor în sistem dosarul este respins. Depunerea repetată, a cererilor rectificate, poate duce la tergiversarea procesului de eliberare a autorizațiilor de import. Pentru a fi evitate astfel de situații, operatorii economici au fost informați despre faptul că trebuie să plaseze separat cererile pentru importul produselor medicamentoase autorizate și celor neautorizate, dar ei nu se conformează.
Derogările de la cerințele stabilite la importul medicamentelor neînregistrate ar duce la accederea pe piața farmaceutică a medicamentelor care nu sunt supuse procedurii de autorizare și respectiv există riscul ca ele să nu întrunească principiile privind calitatea, eficiența și siguranța.
Menționăm că pentru a fi autorizat importul medicamentelor înregistrate în Republica Moldova acestea trebuie să se regăsească în Nomenclatorul de stat, iar prețul de producător să fie înregistrat în Catalogul Național de prețuri de producător. În cazul întrunirii acestor condiții obligatorii, operatorii economici pot depune cererile de autorizare în SIA GEAP. În decurs de 10 zile Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale eliberează autorizațiile de import.
Pentru ca AMDM să autorizeze importul medicamentelor neînregistrate în Republica Moldova agenții economici trebuie să depună alte cereri, care sunt examinate diferit de cele cu privire la importul medicamentelor înregistrate.
Precizăm că, pentru a facilita importul de medicamente în regiunea transnistreană, prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republici Moldova din 15 martie, agenții economici din regiunea transnistreană au posibilitatea să importe medicamente neautorizate, cu condiția că acestea fac parte din Lista Națională a Medicamentelor Esențiale”.
La 18 aprilie, așa-numitul Minister de Externe din regiunea transnistreană a emis un comunicat de presă în care acuză autoritățile de la Chișinău că au reținut în terminalele vamale ale R. Moldova, la frontiera moldo-română, un lot de medicamente „necesare oamenilor din stânga Nistrului”. Tot așa-zisele autorități de la Tiraspol spun că pe lângă medicamentele reținute, R. Moldova refuză să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi, ceea ce a provocat „deficitul de medicamente” în regiunea din stânga Nistrului.
Astfel, reprezentanții Tiraspolului spun că au cerut ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a soluționa această problemă.
„În special, Ministerul de Externe al Transnistriei a invitat specialiștii OMS să desfășoare consultări urgente cu participarea ministrului Sănătății al Republicii Moldovenești Nistrene și a reprezentanților Asociației Farmaciștilor din Transnistria pentru a discuta despre situația actuală și căile de depășire a crizei”, se arată într-un comunicat de presă al așa-numitul Minister de Externe din regiunea transnistreană.
Pe 13 aprilie, subiectul respectiv a fost discutat în cadrul unei ședințe a grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății. Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, ședința a fost dedicată „examinării problemelor cu care se confruntă agenții economici din regiunea transnistreană la efectuarea importului medicamentelor neînregistrate în nomenclatoarele de profil ale R. Moldova”.
Atunci, Chișinăul a venit cu recomandări care ar contribui la facilitarea importului de medicamente și de produse farmaceutice în regiune și la depășirea situației existente, potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.