Reacția MAIA, după protestul agricultorilor: „Ministerul rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii”
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că rămâne deschis pentru a avea „un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, afirmă reprezentanții MAIA, Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor. Reacția vine după ce fermierii din mai multe raioane ale R. Moldova au ieșit miercuri, 7 iunie, cu tehnică agricolă la proteste.
Pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți, menționează reprezentanții ministerului.
„Din fondul de subvenționare, de la începutul anului și până acum, pe conturile agricultorilor au fost debursate peste 600 de milioane lei, ceea ce constituie circa 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În prezent, AIPA lucrează la capacitate maximă, iar pentru a accelera viteza de plată a subvențiilor, instituția a fost restructurată și anume prin dublarea numărului de angajați și crearea de subdiviziuni noi. Curând vor fi deschise concursurile pentru angajarea noilor colaboratori.
Totodată, pentru că obiectivul ministerului este să acționeze în interesul tuturor agricultorilor, au fost elaborate și va începe implementarea mecanismelor de subvenționare a accizei la motorină, a kilogramului de lapte și plățile per cap de animal. Suplimentar, în această săptămână a fost semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Acordul de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii.
Pentru dezvoltarea acestui sector, avem nevoie de mai multe investiții și tipuri de finanțare care necesită coordonare și dialog. În a doua jumătate a lunii iunie, vicepremierul Vladimir Bolea va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cu președintele DG AGRI, pentru a solicita suport sectorului agricol național”, se arată într-un comunicat al MAIA.
Miercuri, 7 iunie, Agricultorii din mai multe raioane ale R. Moldova au ieșit cu tehnică agricolă la proteste. Agricultorii au cerut de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat organizarea unui protest și pentru ziua de joi, 8 iunie, cu riscul blocării vămilor Leușeni și Sculeni, dar și a drumurilor naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.
„Vă informăm că mâine, 8 iunie, protestul nostru va continua parțial în teritoriu. Este posibil că vor fi blocate vamele Leușeni și Sculeni, drumuri naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. totodată o parte din fermierii protestatari se vor retrage pentru finalizarea lucrărilor agricole de erbicidare”, se arată în mesajul celor de la „Forța Fermierilor”.
Anterior, reprezentanții Asociației au anunțat că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.
De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.