Reacția lui Ceban, la soluția lui Recean privind salariile asistenților personali din Chișinău. „Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor”
Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că inițiativa Guvernului de a modifica legislația cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali, reprezintă un amestec direct în treburile primăriei, cu scopul de a lăsa primăria fără finanțe.
Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul intenționează să achite salariile asistenților personali în locul primăriei, iar ulterior va reține fondurile alocate de la bugetul primăriei.
În replică, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a scris într-o postare pe Facebook: „Problema în instanță finală nu va fi rezolvată de Guvern, așa cum afirmă Recean, dar tot pun pe umerii Primăriei Chișinău povara salarizării asistenților personali, care este prerogativa exclusivă a statului.
Guvernul a creat o problemă și a exclus intenționat doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programul „Restart” și nu finanțează salariile pentru asistenții personali doar aici, după care anunță falnic că vor rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor și să ia din bugetul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil Guvernul.
Din impozitele pe venit ale persoanelor fizice din Chișinău pe care le transferă la stat, amintim că doar în Chișinău și Bălți, revin 50%, comparativ cu restul localităților unde se întoarce integral 100%.
Acum, Guvernul vrea modificarea legii privind finanțele publice locale, și doar pentru Chișinău să revină de aici încolo încă și mai puțin, adică deja 45% cu destinație generală, iar 5% cu destinație specială să fie distribuite pentru servicii sociale de care este responsabil direct Guvernul pentru toți cetățenii. Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor”.
Potrivit lui Ion Ceban, în acest fel, dacă se va ajunge la asta, primăria va contesta în toate instituțiile naționale și internaționale.
După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au protestat, luni 11 martie, la Primăria municipiului Chișinău.
Pe 3 ianuarie a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevede concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași.
Fondul a fost închis, iar salarizarea asistenților a trecut de la Guvern la autoritățile municipale. De la 1 ianuarie 2024, Primăria Chișinău și autonomia găgăuză, structuri care nu au fost incluse în reforma asistenței sociale „Restart”, urmează să achite integral salariile asistenților personali care activează în raza teritoriului lor administrativ, asta în timp ce la nivel de țară, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, iar asistenții personali angajați anterior de Consiliile raionale și de Primăria municipiului Bălți au fost transferați în subordinea agențiilor teritoriale ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Ulterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a atacat în instanța de judecată Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) a municipiului Chișinău. Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe în privința legalității actelor administrative ale municipiului Chişinău față de angajații și beneficiarii Serviciului „Asistență personală”. Totodată, Ministerul a înaintat un demers către Centrul Național Anticorupție în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor ale factorilor de decizie.