Reacția fostului șef al Direcției generale asistență medicală și socială, după ce au fost efectuate percheziții la imobilul său din Predeal: „Construcția a început în baza unui credit mare”
Fostul șef al Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) Boris Gîlca susține că imobilul din Predeal, România, la care marți, 26 septembrie, au fost făcute percheziții este o casă aflată în construcție. Totodată, el spune că a fost informat prin telefon despre descinderi, iar „ofițerii DNA Brașov au fost foarte corecți și respectuoși în acțiunea realizată”.
Boris Gîlca, care este vizat într-un dosar pornit pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe, se declară nevinovat.
„1. Este un imobil (casă de locuit) în construcție, începută în 2017, acum la 50% finalizare. Deja de 4 ani nu s-au efectuat lucrări, construcția este conservată.
2. Construcția a început în baza unui credit mare, contractat în 2017 și trecut în Declarația de avere.
3. După cum se poate verifica, imobilul în construcție este declarat în Declarația de avere, ca casă în construcție (…).
5. În procesul verbal de la DNA Brașov este specificat (foarte clar!) că este un imobil aflat în construcție, nelocuit și că s-au găsit doar documente: acestea fiind 7 file cu schița construcției și schema instalațiilor electrice.
6. Aștept ca instituțiile competente să finalizeze deplin ancheta. Cu toata certitudinea, am fost și sunt corect, iar pe pretinsa învinuire mă declar (și sunt) nevinovat (…)”, a spus Boris Gîlca într-o postare pe pagina sa de Facebook, la câteva ore după descinderile efectuate de ofițerii români.
În ultima declarație de avere și interese personale, depusă la eliberarea din funcția de șef al Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca a indicat o casă aflată în construcție de 211 metri pătrați, a cărei valoare de piață ar constitui 1 050 372 de RON.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a României au desfășurat marți, 26 septembrie, mai multe activități într-o cauză ce vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.
Concret, printre altele, conform DNA, în baza unui mandat de percheziție domiciliară, emis de judecătorii Tribunalului Brașov, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la un imobil din orașul Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente. Presa din România scrie că vila din Predeal la care au fost făcute percheziții îi aparține lui Boris Gîlca și soției acestuia și ar fi fost ridicată, nefiind finalizată în interior, din bani obținuți prin delapidarea fondurilor pentru refugiații din Ucraina.
Descinderile au avut loc în urma unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din R. Moldova – Procuratura Anticorupție.
Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate, pe 4 mai 2023, în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.
Pe 18 august 2023, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), vizat în dosarul pornit pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe, și-a dat demisia.