Reacția Biroului politici de reintegrare, după reținerea ilegală a celor doi jurnaliști de către autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului
Problema restricționării și persecutării activităților jurnalistice în perimetrul temporar necontrolat de autoritățile constituționale va figura pe agenda discuțiilor de la următoarea întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, potrivit unui comunicat de presă emis de Biroul politici de reintegrare.
Reprezentanții Guvernului susțin că, îm contextul reținerii ilegale a doi angajați ai canalului TV regional Studio-L din orașul Căușeni, de către exponenții așa-numitelor structuri de forță din regiunea transnistreană, „s-a intervenit operativ pe linia de activitate a Biroul politici de reintegrare, delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control și a Inspectoratului de Poliție Bender”.
„Cu regret, Tiraspolul continuă practicile abuzive de persecutare neîntemeiată și ilegală a jurnaliștilor și a formatorilor de opinie publică, aflați în exercițiul de informare a societății despre realitățile de pe teren”, notează Biroul.
Cameramanii postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost eliberați. Acestora le-a fost aplicată o amendă ilegală în sumă de 200 de ruble și le-a fost verificat echipamentul tehnic, inclusiv telefoanele, a scris Zona de Securitate.
Vineri, 15 noiembrie, doi cameramani ai postului TV Studio-L Căușeni au fost reținuți de către forțele de securitate nerecunoscute de la Tiraspol în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a emis o declarație semnată de mai multe organizații.
Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat „perpetuarea practicilor abuzive și ilegale” din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii și au cerut autorităților constituționale ale R. Moldova să asigure eliberarea imediată a reporterilor postului de televiziune Studio-L.
„Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.
Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală”, se arată în declarația publicată de CJI.
Organizațiile semnatare au condamnat cu „vehemență acțiunile abuzive și ilegale” ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de „încălcări grave”.
De asemenea, Asociația Promo-LEX a emis un comunicat de presă în care și-a exprimat „profunda îngrijorare și alarmă” în legătură cu dispariția inexplicabilă a doi membri ai echipei de filmare a Studio L Căușeni, care activează în zona de securitate.