Reacția autorităților la declarațiile unui deputat precum că „sejurul” medicilor români veniți în R. Moldova s-a transformat în „coșmar”
Deputatul Octavian Țîcu susține că „sejurul” medicilor români veniți în R. Moldova, pentru a oferi ajutor pe timp de pandemie, s-a transformat în „coșmar”. Deputatul spune că medicii au fost purtați prin cămine, iar până la urmă au fost cazați într-un hotel plătit de Armata Română.
De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susțin că au fost identificate cele mai bune condiții de cazare pentru echipele din România, doar că unele persoane au refuzat cazarea.
„Sejurul plăcut” al medicilor români s-a transformat ieri într-un coșmar: au fost schimbați dintr-un cămin în altul, inițial într-un cămin cu un WC comun pe coridor (căminul 5 al USMF), după care la căminul 9, unde deja aveau WC în cameră dar nu erau camere libere pentru toți. Bine că Armata Română are suficienți bani și Comandantul a decis să plăteasca un hotel pentru două săptămâni cazare și mâncare pentru 10 medici militari și asistenți, plus 2 șoferi. Și tocmai la 19:30 s-au cazat la hotel, după ce au cărat valizele dintr-un cămin în altul”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Contactat de ZdG, serviciul de presă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ne-a comunicat că a oferit cele mai bune condiții de trai de care dispune la moment: „Universitatea a cazat medicii în Căminul nr. 9 (de tip hotel), unde, de regulă, se stabilesc delegațiile care vizitează instituția noastră, iar în Căminul nr. 5 – după reparație și destinat medicilor care vin la perfecționare – au fost cazați asistenții medicali. Universitatea a oferit tot ce are mai bun pentru colegii de breaslă români, iar noii locatari sunt mulțumiți de condițiile de trai”.
Reacția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:
Solicitați pentru o reacție la declarațiile deputatului, reprezentanții MSMPS ne-au comunicat că echipele venite din România au fost cazate în căminul 5 și 9 al USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Din numărul total de 42 medici, 10 au fost detașați la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă – 15, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” – 5, Spitalul Clinic din Bălți – 4 și Spitalul Clinic din Cahul – 8 . Echipele rămase în Chișinău au fost cazate în căminul 5 și 9 al USMF „Nicolae Testemițanu”. În căminul numărul 5, care dispune de blocuri a câte 6 camere, dotate cu 2 blocuri sanitare și bucătărie, au fost cazate 17 persoane. Patru persoane din personalul medical al Armatei Naționale Române au refuzat cazarea. În căminul numărul 9, care dispune de apartamente familiale, dotate cu bloc sanitar și bucătărie pentru fiecare cameră, au fost cazate alte 19 persoane. Opt persoane din personalul medical al Armatei Naționale Române au refuzat cazarea. Respectiv, 12 persoane din personalul medical al Armatei Naționale Române au fost cazate prin intermediul Ambasadei României la un hotel din capitală. Ceilalți membri ai grupului de medici sosiți în Republica Moldova, pentru a oferi suport în lupta cu infecția COVID-19, au rămas cazați în căminele USMF”, ne-a comunicat consiliera în comunicare a MSMPS, Cristina Stratulat.
O echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii din România a ajuns la 30 aprilie în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din țara noastră în lupta împotriva COVID-19.
Echipa de medici şi asistenţi medicali cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă va desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul pentru o perioadă de 15 zile.