Reacția Agenției „Moldsilva” după perchezițiile efectuate de procurori și ofițerii INI într-un dosar de defrișări ilegale ale pădurilor
Conducerea Agenţiei „Moldsilva” şi Comunitatea silvicultorilor din R. Moldova condamnă acţiunile unor reprezentanţi ai ramurii silvice ce fac obiectul urmăririi penale şi vor acorda suportul necesar pentru derularea investigaţiilor.
Reacția vine după ce procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) din cadrul Poliției au reținut cinci persoane, urmare a 60 de percheziții desfășurate, într-un dosar de defrișări ilegale ale pădurilor, care au adus prejudicii statului de circa un milion de lei.
„(…) Suntem direct cointeresaţi ca în rândurile noastre să se regăsească oameni integri care respectă legislaţia în vigoare, iar organele abilitate să elucideze circumstanţele şi persoanele care se fac vinovate (…)”, anunță reprezentanții Agenției.
Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) din cadrul Poliției au reținut cinci persoane, urmare a 60 de percheziții desfășurate, într-un dosar de defrișări ilegale ale pădurilor, care au adus prejudicii statului de circa un milion de lei.
Suma preliminară a prejudiciului adus este evaluată de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Conform PCCOCS, faptele au avut loc în septembrie-decembrie 2022, în raioanele Leova, Strășeni, Ialoveni, Orhei, cu implicarea întreprinderilor pentru silvicultură.
„Cei cinci reținuți – șefi de ocoale silvice și pădurari – au vârste cuprinse între 34 și 63 de ani și au acționat de comun cu angajați cu funcții de ingineri, maiștri, contabili și pădurari în cadrul întreprinderilor vizate. Astfel, pentru crearea unei aparențe de legalitate, în favoarea membrilor grupului infracțional au fost emise acte contabile, care însă erau false prin natura lor; precum și au fost întocmite materiale primare cu date incorecte. Mai mult decât atât, defrișările ilegale aveau loc prin depășirea normelor indicate în autorizațiile privind defrișările generale, eliberate de Agenția „Moldsilva”.
Ulterior, lemnele destinate încălzirii erau vândute preponderent agenților economici la prețul de 1000-1200 lei per metru ster, care la rândul lor, prin complicitate le vindeau consumatorilor finali la prețul de 1800 lei per metru ster. Profitul ilegal obținut era mai apoi împărțit cu angajații întreprinderilor vizate. Este de menționat și faptul că în cadrul perchezițiilor, desfășurate cu sprijinul angajaților DGUP și „Fulger” din cadrul Poliției, au fost ridicați 800.000 lei, care ar fi o parte din profitul ilegal obținut”, anunță reprezentanții Procuraturii.
Potrivit PCCOCS, investigațiile continuă și în privința altor persoane, timp în care acestea se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. „Urmează ca procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii de investigații să cerceteze probele existente, pentru determinarea necesității solicitării aplicării arestului preventiv în privința celor cinci reținuți”.