Raport UNFPA: Aproape jumătate dintre femeile în 57 de țări în curs de dezvoltare nu au autonomie corporală
Încălcările includ violul, sterilizarea forțată, testarea virginității, mutilarea genitală feminină și multe altele, arată raportul publicat astăzi. Astfel, aproape jumătate dintre femeile din 57 de țări în curs de dezvoltare nu au dreptul să decidă dacă să întrețină ori nu relații sexuale cu partenerii lor, să folosească contracepția sau să solicite asistență medicală, potrivit raportului de referință al UNFPA din 2021.
Pentru prima dată, un raport al Organizației Națiunilor Unite se concentrează pe autonomia corporală – puterea și abilitatea de a face alegeri despre corpul tău, fără teama violenței sau ca altcineva să decidă pentru tine. Această lipsă de autonomie corporală are implicații masive, dincolo de daunele profunde asupra femeilor și fetelor individual: productivitate economică potențial în declin, scăderea competențelor, acestea rezultând în costuri suplimentare pentru asistența medicală și sistemele judiciare.
Raportul arată că în țările în care sunt disponibile date:
– doar 55% dintre femei pot să facă alegeri în ceea ce privește îngrijirea sănătății, contracepția și capacitatea de a spune da sau nu când vine vorba de sex.
– doar 75% dintre țări asigură în mod legal accesul deplin și egal la contracepție.
– doar aproximativ 80% dintre țări au legi care susțin sănătatea și bunăstarea sexuală.
– doar aproximativ 56% dintre țări au legi și politici care susțin educația sexuală cuprinzătoare.
Raportul documentează, de asemenea, multe alte modalități prin care se încalcă autonomia corporală a femeilor, bărbaților, fetelor și băieților, dezvăluind că:
– 20 de țări sau teritorii au legi de tip „căsătorește-te cu violatorul”, unde un bărbat poate scăpa de urmărirea penală dacă se căsătorește cu femeia sau fata pe care a violat-o.
– 43 de țări nu au o prevedere care să abordeze problema violului conjugal.
– peste 30 de țări restricționează dreptul femeilor de a se deplasa în afara casei.
– fetele și băieții cu dizabilități sunt de aproape trei ori mai predispuși să fie supuși violenței sexuale, fetele cu cel mai mare risc.
Raportul privind starea populației mondiale este o publicația emblematică anuală a UNFPA. Publicat anual din 1978, acesta atrage atenția asupra problemelor emergente în domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive, explorând provocările și oportunitățile pe care le prezintă pentru dezvoltarea internațională.