Raport MEC: Doar în 10 raioane, șefii direcțiilor de învățământ își vor păstra fotoliile
O analiză efectuată de Ministerului Educației și Cercetării (MEC) arată că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție. În alte 25 de raioane, inclusiv în municipiul Chișinău, vor fi numiți șefi interimari până la organizarea unui concurs de angajare.
Potrivit informațiilor colectate de MEC, doar la Taraclia, Călărași, Florești, Fălești, Criuleni, Leova, Strășeni, Nisporeni, UTA Găgăuzia și Ialoveni, șefii direcțiilor de învățământ nu vor fi concediați.
În celelalte raioane, aceștia au fost numiți fără concurs sau pentru o perioadă nedeterminată, iar până la organizarea unui concurs, în majoritatea raioanelor interimatul va fi asigurat de actualii șefi de direcție.
„Din cele 25 de raioane, în 12 deciziile de încetare a raporturilor de muncă au fost emise/urmează a fi emise de consiliile raionale/municipale. În altele 13 – aceste decizii vor fi emise de MEC, după ce consiliile au semnalat că nu au avut timp să se convoace sau au invocat alte motive”, precizează reprezentanții ministerului.
Urmează să fie eliberați conducătorii care:
- sunt numiți în funcție de mai mult de patru ani;
- nu au fost numiți prin concurs;
- au fost numiți pe perioadă nedeterminată;
- exercită temporar funcția de șef, fiind titularul funcției de adjunct.
Pe 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament.
Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.
Sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Codul educației a fost depusă de deputatul ex-socialist Gaik Vartanean, afiliat acum partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN).