R. Moldova va primi aproximativ 19 milioane de Euro pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural
În cadrul ședinței de astăzi, 19 noiembrie, a Parlamentului fost ratificat Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale”.
Tot astăzi a fost ratificat Amendamentul la Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale”.
Acesta reprezintă proiect investițional cu finanțare din sursele Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în sumă de 18 939 000 Euro credit pe termen lung și 5 537 415 dolari SUA grant nerambursabil finanțat din Fondul de Adaptare.
Scopul final al Acordului de finanțare constă în asigurarea dezvoltării pe scară largă a economiei prin acordarea investițiilor complementare, întru îmbunătățirea nivelului de viață a populației rurale din R. Moldova si reducerea nivelului de sărăcie. Acesta va fi asigurat prin avansarea dezvoltării economice și fortificarea rezilienței în agricultură la schimbările climaterice.
„Se urmărește ca afacerile din agricultură să devină mai durabile, mai competitive și mai atractive pentru investiții, prin implementarea inovațiilor și tehnologiilor adaptive la schimbările climaterice”, se arată în proiect.
Acordul de finanțare are o perioadă de șase ani.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, a fost ratificat Amendamentul la Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale”. Amendamentul va contribui la implementarea deplină a Proiectului, acesta având, prin urmare, beneficii de ordin economic atât asupra îmbunătățirii stării și calității rețelei drumurilor locale, cât și asupra îmbunătățirii capacității de gestionare a acestora.
Acordul de finanțare a Proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale”, în valoare totală de 57 000 000 Drepturi speciale de tragere (DST) a fost ratificat la 1 iulie 2016, obiectivul acestuia fiind asigurarea accesibilității durabile prin drumuri locale la educație, asistență medicală și infrastructurile de piață de-a lungul coridoarelor selectate.