Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova, sub un nou…

R. Moldova, sub un nou cod galben de ploi cu descărcări electrice și vijelie

Imagine simbol

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru miercuri, 16 iunie, un nou cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul R. Moldova. Avertizarea este valabilă pe parcursul întregii zile, până cel puțin la ora 21:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 13:00-21:00 se va menține instabilitate atmosferică, descărcări electrice, izolat averse puternice (15-35 l/m2) însoțite de vijelie de până la 15-20 m/s și grindină.

În urma ploilor înregistrate pe teritoriul R. Moldova, în perioada 14-15 iunie, în mai multe raioane din țară au fost înregistrate prejudicii. Potrivit informațiilor prezentate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cel mai afectat este raionul Ungheni, unde 65 de hectare de culturi agricole au fost distruse. Astfel, din cauza ploilor, 30 de localități din țară au rămas fără lumină.

Meteorologii informează că în toată țara vor fi ploi torențiale, iar vremea va fi instabilă până marți, 22 iunie.

În context, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis marți, 15 iunie, cod galben de inundații. Meteorologii averizează că în inervalul 15-18 iunie va crește nivelul apei în râul Prut pe sectorul raioanelor Briceni și Edineț.

Potrivit meteorologilor, în legătură cu precipitațiile puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), s-a format viitura pluvială. Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează creșterea în continuare a nivelului apei față de nivelul din 14 iunie pe sectorul s.Criva – or. Costeşti cu 2.1–2.7 m.