R. Moldova solicită ajutor României și UE pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19 și a medicamentului Remdesivir
R. Moldova a solicitat joi, 13 august, sprijinul României și al UE pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19 și a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul Coronavirus.
Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a avut miercuri o întrevedere, la București, cu europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate, în cadrul căreia R. Moldova a solicitat sprijinul României și UE în acest sens.
Potrivit unui comunicat emis de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, aceștia au discutat despre posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană, pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19, dar, și a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul Coronavirus.
„Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor Anti-Covid-19, precum și a medicamentelor autorizate pentru tratamentul infecției cu Coronavirus pentru cetățenii Republicii Moldova”, a menționat directorul general AMDM”, se menționează în nota informativă.
Oficialii au discutat și despre implementarea în Republica Moldova a bunelor practici ale Uniunii Europene în domeniul farmaceutic și dispozitivelor medicale, îndeosebi, în contextul luptei cu COVID-19. Un rol aparte în acest proces îi revine Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care asigură accesibilitatea, calitatea și siguranța medicamentelor pe piața europeană.
„Pe platforma Comisiei pentru Cercetare, dar și în calitatea mea de responsabil de legătura Parlamentului European cu EMA, voi stimula colaborarea AMDM cu Agenția Europeană a Medicamentului, dar și alte instituții de profil din UE și România” a menționat europarlamentarul Cristian Bușoi.
Solicitarea R. Moldova vine în contextul în care miercuri, 12 august, președintele Igor Dodon a anuțat că a avut o întrevedere cu Oleg Vasnețov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, în cadrul căreia Dodon a vorbit despre „interesul țării noastre în vederea obținerii vaccinului anti-COVID, înregistrat de ruși”. Dodon a menținat că Republicii Moldova va expedia la Moscova, în timpul apropiat, un demers în acest sens.
„Am discutat despre vaccinul contra coronavirusului, despre crearea căruia Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a anunțat recent. Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, a scris Dodon pe Facebook.
Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia și că România este parte din Uniunii Europene și încheie precontracte cu entități din UE.
Anunțul președintelui român a fost făcut în contextul în care Rusia a anunțat marți că a înregistrat primul vaccin anti-COVID, veste care a ridicat multe semne de întrebare în rândul comunității experților internaționali din Sănătate.
Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE şi AFP.
„În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei „imunităţi durabile” la COVID-19.
„Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente”, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax, adăugând că fata a făcut puţină temperatură, 38 de grade Celsius, potrivit Reuters, dar „asta este”.