R. Moldova și Ucraina au semnat un acord privind punerea în aplicare a Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, și omologul sau ucrainean, ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale, Ruslan Strileț, au semnat, la Odesa, un acord privind punerea în aplicare a Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.
Prin acest acord, Moldova și Ucraina se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a preveni, reduce și minimiza potențialul impact transfrontalier asupra mediului.
Conform unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, acordul este un angajament comun care vine să asigure „implementarea eficientă a unor politici de mediu sustenabile și sănătoase pentru generațiile viitoare”.
Cross-border cooperation for #Ukraine and #Moldova according to 🇪🇺 rules. We signed an agreement with Environment Minister Sergiu Lazarencu on the implementation of the Espoo Convention. This will help to avoid disputes in a transboundary context between 🇺🇦🇲🇩 pic.twitter.com/MhvfjuamWF
— Ruslan Strilets (@RuslanStrilets) August 15, 2024
„Războiul crunt și nedrept al Rusiei în Ucraina provoacă pierderi de vieți omenești, afectează economia și deopotrivă mediul. Efectele negative în urma distrugerii mediului nu se limitează la hotar. Vom lucra împreună pentru a diminua efectele negative asupra mediului și ne vom asigura că toate proiectele sociale, economice și de infrastructură vor fi dezvoltate fără a compromite natura”, a declarat ministrul Sergiu Lazarencu.
Ministrul ucrainean Ruslan Strileț a declarat că semnarea acestui acord demonstrează voință politică de a coopera în conformitate cu normele europene.
„Avem acum o procedură de consultare clar definită în cazul în care una dintre părți planifică un proiect care poate avea un impact transfrontalier asupra mediului. Acest lucru ne va ajuta nu numai să avem grijă împreună de mediu, ci și să evităm cazurile problematice, cum ar fi construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră. Rezolvarea acestei dispute între Ucraina și România a durat 20 de ani. În decembrie 2023, țările noastre au soluționat în cele din urmă această problemă. În drumul lor spre UE, Ucraina și Moldova nu pot permite să se întâmple cazuri similare”, a spus Strileț.
Ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina a menționat că daunele totale aduse mediului Ucrainei de agresiunea pe scară largă a Rusiei sunt de circa 60 de miliarde de dolari. „Și aceasta nu include pagubele cauzate de bombardamentul de ieri de la Odesa. Moldova a resimțit și ea consecințele – masele de aer provenite din explozie au ajuns pe teritoriul său”, a afirmat Strileț.
Ministrul Mediului de la Chișinău este într-o vizită oficială în Ucraina. Pe parcursul zilei, Lazarencu a vizitat mai multe obiective afectate de agresiunea rusă. Vizita oficială va continua la Kiev.
Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, denumită și Convenția de la Espoo, urmărește să asigure faptul că părțile sale evaluează impactul asupra mediului al anumitor activități într-un stadiu incipient al planificării și că se notifică și se consultă reciproc cu privire la activitățile enumerate în convenție, care ar putea avea un impact transfrontalier negativ semnificativ.