R. Moldova sărbătorește astăzi Ziua Națională a Nistrului. Ministra Mediului: Este extrem de important să protejăm biodiversitatea în Parcul Național „Nistrul de Jos” – VIDEO
Anual, în ultima duminică a lunii mai, R. Moldova sărbătorește Ziua Națională a Nistrului. Cu o lungime de 1 362 Km, Nistru izvorăște din Carpații Orientali și se revarsă în Marea Neagră, se revarsă pe teritoriul R. Moldova de la Naslavcea până în satul Purcari.
Râul Nistru trece prin văi înguste și adânci, cu versanți puternic înclinați. Valea are, în mare parte, forma unui canion, fiind sculptată în roci dure: calcar, gresie, granit. În aval de la orașul Camenca, lunca este inundată de apele lacului de acumulare Dubăsari.
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu susține că înființarea Parcului Național „Nistrul de Jos” este „un eveniment pentru R. Moldova”.
„Pe teritoriul Parcului Național „Nistrul de Jos” sunt păsări, pești, insecte, unele specii pe cale de dispariție și ele trebuie protejate pentru că toate contribuie la procesele de autoepurare a apei. Acolo este începutul deltei Nistrului. O deltă a unui râu este un teritoriu de filtrare a apei înainte de a intra într-o apă mai mare. În cazul nostru este Marea Neagră. Putem spune literalmente că delta reprezintă rinichii Nistrului înainte de a intra în Marea Neagră”, a declarat ministra Mediului.
Pe 31 martie curent, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevedea crearea Parcului Național „Nistrul de Jos”. După Instituția Publică Parcul Național „Orhei”, acesta a devenit al doilea Parc Național în R. Moldova.
Parcul a fost creat în vederea protejării spațiului geografic terestru și acvatic cu diferite peisaje și complexe naturale, specii de plante și animale autohtone de importanță națională și internațională, destinat utilizării în scop științific, recreativ, economic, cultural, instructiv și educativ.
Potrivit specialiștilor, această zonă este unică din perspectiva diversității de plante și animale, iar inițiativa de creare a Parcului Național aparține comunităților din regiunea respectivă.
Parcul Național „Nistrul de Jos” are o suprafață de 61883,99 ha și este amplasat în hotarele administrativ-teritoriale ale mai multor localități din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni și cuprinde patru localități din stânga Nistrului.