R. Moldova, găsită vinovată pentru încălcarea libertății de exprimare, într-o companie împotriva discriminării desfășurată de un ONG acum mai mult de 10 ani
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a găsit vinovată R. Moldova de încălcarea libertății de exprimare și obligat statul să achite 2 500 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli suportate de o organizație non-profil. Mai exact, cauza se referea la refuzul autorităților locale din capitală, în 2011, de a permite Consiliului Național al Tineretului din Moldova A.O (CNTM) să afișeze ilustrații împotriva discriminării pe panouri publicitare, pe motiv că acestea reprezentau unele grupuri sociale într-o manieră „nedemnă și umilitoare”.
UPDATE 27 iunie Într-un comentariu pentru ZdG, președinta CNTM, Teodora Panuș, a menționat că decizia Curții Europene a Drepturilor Omului este o „victorie semnificativă” nu doar pentru CNTM, ci pentru toate organizațiile dedicate promovării drepturilor omului și justiției în R. Moldova.
„Salutăm decizia Curții, care reafirmă dreptul nostru fundamental la libertatea de exprimare. Această hotărâre reiterează importanța protejării libertăților civile și a combaterii discriminării sub toate formele sale. Este o victorie semnificativă nu doar pentru CNTM, ci pentru toate organizațiile dedicate promovării drepturilor omului și justiției în Moldova. Vom continua să ne asigurăm că fiecare voce este auzită și că drepturile fiecărei persoane sunt promovate și respectate”, a spus Teodora Panuș.
Știrea inițială:
Curtea a notat că afișul ONG-ului făcea parte dintr-o campanie antidiscriminare la care participau mai multe alte ONG-uri, unul dintre scopurile căreia era promovarea primei linii telefonice gratuite de asistență în caz de discriminare din Moldova.
Elementul central în prezenta cauză a fost decizia ONG-ului reclamant de a-și ilustra afișul cu caricaturi. Caricaturile de pe afiș au fost însoțite de un text care încuraja comunitățile să apeleze o linie telefonică gratuită de asistență în caz de discriminare
„Satira este o formă de expresie artistică și de comentariu social care urmărește în mod natural să provoace și să agite, contribuind astfel la dezbaterea publică.
Pentru Curte a fost evident că scopul urmărit nu a fost acela de a insulta, de a ridiculiza sau de a stigmatiza aceste grupuri vulnerabile de populație sau de a promova în mod insidios discursul de ură și intoleranța. Luate în contextul lor imediat, mai general, afișul și caricaturile au reprezentat în mod evident un mijloc de a atrage atenția publicului tocmai asupra stereotipurilor sociale și asupra discriminării suferite de grupurile vulnerabile, încurajându-le totodată să își revendice drepturile”, menționează CtEDO.
În plus, Curtea constată că instanțele naționale nu au efectuat un control efectiv, astfel cum impune articolul 10 din Convenție. În opinia Curții, această omisiune a fost un factor-cheie în stabilirea faptului că nu au existat motive relevante și suficiente pentru ingerința în dreptul ONG-ului reclamant la libertatea de exprimare. În plus, „o astfel de ingerință ar putea avea un efect inhibitor asupra formelor satirice de exprimare referitoare la probleme sociale. În consecință, ingerința nu a fost necesară într-o societate democratică”, concluzionează Curtea de la Strasbourg.
Curtea a considerat că constatarea unei violări constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă în ceea ce privește toate prejudiciile morale suferite de ONG-ul reclamant. Curtea a reținut că R. Moldova urmează să plătească CNTM 2 500 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
În februarie 2011, Parlamentul R. Moldova a început examinarea unui proiect de lege anti-discriminare, care a dat naștere la o dezbatere publică. Principalele surse de controversă au fost utilizarea expresiei „orientare sexuală” și chestiunea homosexualității în R. Moldova. Proiectul de lege a fost retras în martie 2011.
În acest context, ONG-ul solicitant a luat parte la Coaliția Nediscriminare (CND), care a reunit mai multe ONG-uri. CNTM a fost în special responsabil pentru un proiect de implementarea unei linii telefonice gratuite de asistență în caz de discriminare.
La 6 decembrie 2011, CND a solicitat autorității municipale din Chișinău autorizația de a afișa un poster pe panourile publicitare ale orașului, informând publicul cu privire la linia de asistență telefonică. Afișul conținea caricaturi cu diverse persoane, inclusiv doi bărbați care se țineau de mână, un bărbat de culoare, o femeie în vârstă, o femeie însărcinată, o persoană în scaun cu rotile și ceea ce se pretindea a fi un cuplu de romi. La 22 decembrie 2011, viceprimarul orașului Chișinău a înființat un grup de lucru pentru a analiza reprezentările societății în publicitatea afișată în oraș. Grupul de lucru a decis să întrebe comunitățile reprezentate în afișul ONG-ului ce părere au despre reclamă.
Asociația romilor, SINTI, a declarat că dezaprobă modul în care romii sunt reprezentați în afiș. Președinta Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Moldova i-a transmis primarului din Chișinău că este și ea împotriva afișului.
La 5 ianuarie 2012, viceprimarul Chișinăului a informat CND că, luând în considerare opiniile organizațiilor, grupul de lucru a decis că afișul ONG-ului solicitant nu poate fi afișat pe panourile publicitare ale orașului, pe motiv că acesta este de natură să împartă societatea în categorii și grupuri sociale, încălcând astfel legea.
Între timp, la 4 februarie 2012, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a intentat o acțiune împotriva orașului Chișinău, încercând să obțină autorizația de a afișa afișul prin hotărâre judecătorească. Printr-o hotărâre din 14 mai 2012, Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea ONG-ului ca nefondată. Organizația a formulat recurs împotriva acestei hotărâri pe motive de drept. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul printr-o decizie definitivă din 12 septembrie 2012.