Principală  —  IMPORTANTE   —   Protocolul privind dezvoltarea unui sistem…

Protocolul privind dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune România-R. Moldova, semnat la Iași

Sursa foto: MIDR

Vicepremierul Andrei Spînu a semnat împreună cu ministrul Mediului, Apei și Pădurilor din România, Tánczos Barna, Protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, anunță vineri, 11 noiembrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Conform ministerului, Protocolul de amendare prevede modificări în Acordul de bază, în partea ce vizează amplasarea unor apeducte cu subtraversarea râului Prut: 

  • între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova);
  • în sectorul localității Tabăra (România);
  • între localitățile Sculeni (România) — Sculeni (R. Moldova);
  • între localitățile Ungheni (România) — Ungheni (R. Moldova).

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că extinderea sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă și de canalizare, precum și creșterea ratei de acces a populației la aceste servicii este un „obiectiv de reformă pe termen mediu și lung prevăzut în Strategia de alimentare cu apă și sanitație a R. Moldova, 2014 – 2028”.

„Semnarea Protocolului și intrarea în vigoare a Acordului vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și R. Moldova, formarea pieței de apă potabilă și formarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor”, menționează reprezentanții MIDR.

Potrivit Acordului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul R. Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România.

Totodată, conform MIDR, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit.