Protestele agricultorilor ar putea fi reluate la mijlocul lunii august: „Nicio revendicare nu este realizată”
Agricultorii ar putea relua protestele din 14 august. Asociația Forța Fermierilor anunță miercuri, 9 august, că a constatat cu „îngrijorare profundă” că nicio revendicare înaintată la suspendarea protestului din iunie „nu este realizată” și că, dacă solicitările agricultorilor nu vor fi îndeplinite, vor fi reluate acțiunile de protest.
Astfel, Asociația transmite că organul de administrare a organizației ar fi primit multiple informații despre „situația dezastruoasă în sectorul agrar”, caracterizată prin prețuri „derizorii” la recolta nouă, costuri „exorbitante” de producere și „presiunea enormă” a creditorilor asupra fermierilor.
„Azi a fost convocată ședința Consiliului Asociației Forța Fermierilor, care a constatat cu îngrijorare profundă că nicio revendicare a noastră, înaintată la suspendarea protestului din iunie, la moment nu este realizată.
Deja au fost fixate cazuri când organizațiile de creditare nebancară deposedează agricultorii de tehnica agricolă pe împrumuturi curente.
În același timp, noi observăm o iresponsabilitatea crasă din partea autorităților abilitate, care sfidează demonstrativ interesele producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii și evită să realizeze proprii promisiuni. Peste 40 de zile sunt murate în coridoarele diferitor ministere proiectele Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România. Din câte
vedem, săptămâna curentă nici nu este planificată ședința Guvernului, ceea ce înseamnă continuarea tergiversării procesului aprobării documentelor de sprijin pentru fermieri. Toate acțiunile de distrugere a ramurii se produc pe fundalul ignorării din partea șefului executivului solicitărilor noastre de dialog, fapt, care tensionează și mai mult situația”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Forța Fermierilor.
Astfel, organizația solicită:
- organizarea imediată a întâlnirii cu prim-ministru R. Moldova;
- aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România;
- introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atât către creditorii privați, cât și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență;
- crearea pentru perioada vară-toamnă a coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.
Asociația „Forța Fermierilor” a suspendat, la 27 iunie, acțiunile de protest până pe 1 august. Decizia a fost luată din motiv că agricultorii urmează să strângă roada de culturi de prima grupă, a declarat Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației, pentru Ziarul de Gardă.
Întrebat despre cele 200 de milioane de lei identificate de autorități pentru subvenționarea agricultorilor, Alexandr Slusari a spus că este „o sumă foarte mică”.