Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promo-LEX: Peste 170 de incidente…

Promo-LEX: Peste 170 de incidente au fost semnalate în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare

Imagine simbol

Peste 170 de incidente au fost semnalate de către observatorii Promo-Lex în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare. Circa 30 dintre acestea au fost verificate până acum și au fost confirmate de către Promo-LEX.

Au fost confirmate două cazuri când a fost încălcat secretul votului, la Bălți și Peresecina (Orhei).

În șapte cazuri, în Taraclia, Trușeni (Chișinău), Fetești (Edineț), Corjeuți (Briceni), Botanica (Chișinău) și Edineț, a fost raportată prezența afișelor și panourilor electorale în apropierea secțiilor de votare. Responsabilitatea de a înlătura materialele publicitare revine administrației publice locale și biroului electoral.

Prezența persoanelor neautorizate, în incinta secției sau raza de 100 de metri, a fost constatată la patru secții. Două cazuri au avut loc în municipiul Chișinău, unul în Grecia, iar altul în Bologna, Italia.

Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 2 cazuri. 

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 5 cazuri. Conform legislației în vigoare, urnele de vot trebuie să fie sigilate cu 4 sigilii pentru a asigura integritatea procesului electoral.

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 2 cazuri. Păstrarea buletinelor nerepartizate trebuie să aibă loc în conformitate cu reglementările legale, pentru a asigura integritatea și securitatea procesului electoral.   

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 8 cazuri. Orice oprire a filmării poate ridica suspiciuni și poate afecta încrederea publicului în corectitudinea alegerilor”, notează Promo-LEX.

Asociația are observatori pe termen scurt în 614 secții de votare și 89 de echipe mobile. În plus, în toate cele 30 de secții de votare unde îți vor exercita dreptul la vot cetățenii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static. În străinătate au fost delegați 91 de observatori.

În 86 de cazuri din cele 614 secții de votare, acestea au fost deschise mai devreme sau mai târziu de ora 07:00. În 121 de secții de votare nu au fost respectate „solemnitățile”: afișarea drapelului și intonarea imnului.