Promo-LEX: „Deținuții trebuie să beneficieze de un deplin volum de asistență medicală calificată”
Asociația Promo-LEX semnalează lipsa unei reacții din partea autorităților responsabile în cazul lui Serghei Cosovan, care se află într-o stare de sănătate extrem de gravă și este deținut în Penitenciarul nr.16.
Serghei Cosovan, fondatorul pieței „Curcubeu”, se află în arest preventiv din 27 septembrie 2017, fiind suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari, fals în acte publice, abuz de serviciu și fals în acte. Acesta este diagnosticat cu ciroză hepatică acută și necesită tratament, care nu-i poate fi acordat la Penitenciarul nr. 16, Pruncul, acolo unde este deținut mai bine de opt luni. La 18 mai, Organizația Mondială împotriva Torturii a adresat un apel în fața Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la eliberarea urgentă a lui Serghei Cosovan. În același timp, omul de afaceri a fost vizitat în detenție de către o delegație a Oficiului Avocatului Poporului din Moldova, care, la fel, a confirmat starea gravă de sănătate a acestuia. Cazul a ajuns în vizorul juriștilor „Promo Lex”, care au sesizat încă în martie curent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. O scrisoare publică în adresa mai multor instituții de stat, cu solicitarea de a interveni în cazul lui Serghei Cosovan, a adresat în iunie curent și Amnesty International Moldova.
„Potrivit experților internaționali, a recomandărilor Comitetului ONU împotriva Torturii, într-un stat nu trebuie să existe sisteme medicale publice paralele. În cazul maladiilor complexe, cum este în situația lui Cosovan, deținuții trebuie să beneficieze de un deplin volum de asistență medicală calificată, care nu poate fi oferită de serviciul medical din cadrul sistemului penitenciar din Moldova”, declară Nicoleta Hriplivîi, avocată a Asociației Promo-LEX.
Avocații Promo-LEX susțin că serviciul medical din sistemul penitenciar nu este unul independent, nu este supus verificării din partea Ministerului Sănătății, nu respectă întocmai protocoalele clinice, și acest fapt va genera și mai departe victime omenești.
„Noi, totuși, sperăm că autoritățile ne vor auzi și vor elabora politici care vor opri procesul de aplicare abuzivă a aresturilor preventive la solicitarea procurorilor”, menționează Vadim Vieru, avocat al Asociației Promo-LEX.
„Autoritățile moldovenești și-au încălcat obligațiile privind drepturile omului, refuzând tratamentul medical obligatoriu pentru deținuții Serghei Cosovan și David Davitean. Serghei Cosovan este grav bolnav de ciroză și se află în Penitenciarul numărul 16, iar David Davitean nu a primit îngrijiri medicale adecvate ca urmare a vătămărilor grave pe care le-a suferit în timpul detenției, ca urmare a presupuselor maltratări aplicate de personalul Penitenciarului numărul 13. Sistemul penitenciar din Moldova suferă de lipsă cronică de personal medical și de facilități medicale calificate. Deținuții cu afecțiuni medicale grave trebuie, prin urmare, să primească tratament specializat, în spații externe. Amnesty International a colectat dovezi care demonstrează că atât Serghei Cosovan, cât și David Davitean necesită acest tratament medical specializat urgent, esențial și extern și totuși nu beneficiază de acesta”, se menționează și într-un apel al Transparency International Moldova.
Atât Promo-LEX, cât și alte organizații au cerut anterior și continuă să solicită Guvernului și autorităților de resort să îl tranferă de urgență pe Serghei Cosovan într-o instituție medicală publică, specializată în tratarea maladiilor hepatice severe, pentru a-ai asigura asistența medicală necesară, precum și să implementeze de urgență măsuri pentru a reduce rata înaltă de aplicare excesivă și nejustificată a arestului preventiv.