Promo-LEX atrage atenția la mai multe „aspecte critice” ale proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență
Asociația Promo-LEX a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege privind pilotarea votului prin corespondență, document ce a fost prezentat și în cadrul consultărilor publice organizate joi, 7 martie, de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova. Opinia subliniază o serie de „îngrijorări și recomandări esențiale”, oferind „o analiză detaliată a aspectelor critice legate de implementarea acestui mecanism electoral”, conform unui comunicat de presă emis de organizația non-guvernamentală.
Astfel, Asociația Promo-LEX dezaprobă modul în care are loc procesul de elaborare a cadrului legal privind implementarea/pilotarea votului prin corespondență, atrăgând atenția la: „includerea întârziată pe agenda publică a subiectului votului prin corespondență”; „transparență insuficientă în procesul de elaborare a proiectului de lege” și „lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență”.
Promo-LEX subliniază importanța adoptării votului prin corespondență ca „o soluție viabilă”, recunoscând practica internațională și necesitatea de a asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii moldoveni, indiferent de locul în care se află.
„Contextul inițiativei de pilotare a votului prin corespondență este esențial pentru înțelegerea necesității unei asemenea măsuri. Alegerile recente, în special cele prezidențiale din 2020 și parlamentare anticipate din 2021, au evidențiat o participare semnificativă a cetățenilor moldoveni din diaspora. Cu toate acestea, provocări precum cozi lungi și epuizarea buletinelor de vot au subliniat necesitatea unor mecanisme alternative de votare”, notează Promo-LEX.
În același timp, opinia exprimată evidențiază o serie de „aspecte problematice și lacune” în proiectul de lege prezentat. Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului.
„Propunerea de a limita pilotarea votului prin corespondență doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal. Astfel, Asociația Promo-LEX consideră că votul prin corespondență ar trebui să fie disponibil tuturor alegătorilor care doresc să utilizeze această metodă alternativă de vot”, se arată în comunicatul de presă.
De asemenea, în document se subliniază importanța respectării standardelor internaționale și a prevederilor constituționale în implementarea votului prin corespondență.
„Este esențial ca acest proces să fie transparent și să asigure un vot liber și secret pentru fiecare alegător. Prin urmare, se impun măsuri suplimentare pentru a preveni presiunile externe, corupția și fraudarea votului prin corespondență”, menționează organizația.
În plus, experții Promo-LEX aduc în atenție „lacunele și incertitudinile” din procesul de elaborare a proiectului de lege, cerând consultare publică înainte de adoptarea acestuia. Recomandările organizației vizează îmbunătățirea proiectului de lege în conformitate cu principiile democratice și electorale, inclusiv prin obținerea unei opinii pozitive din partea organismelor internaționale relevante, precum Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO.
O altă „îngrijorare majoră” ține de încălcarea principiului stabilității legislației electorale, dacă „în proiectul de lege se va insista în continuare” pe completarea sistemului organelor electorale cu organe electorale inferioare care nu sunt prevăzute de Codul electoral. Potrivit art. 11 din Cod, „sistemul electoral și modalitatea de constituire a circumscripțiilor electorale sau a organelor electorale nu pot fi modificate decât cu cel puțin un an înainte de scrutinul național”. Mai mult, având în vedere scopul declarat al legii (crearea cadrului normativ necesar pentru pilotarea votului prin corespondență și verificarea oportunității implementării acestei metode în bază permanentă) dar și aplicabilitatea acesteia pentru un singur scrutin, Promo-LEX consideră că adoptarea unei legi electorale cu caracter temporar este nejustificată și poate crea precedente periculoase.
Parlamentul a publicat luni, 7 martie, proiectul cu privire la pilotarea votului prin corespondență, care inițial va fi aplicat pentru moldovenii din SUA și Canada. Conform documentului, înregistrarea pentru exercitarea votului prin corespondență este obligatorie, expedierea buletinelor de vot are loc prin intermediul poștei diplomatice sau serviciilor poștale obișnuite prestate de prestatorii de servicii poștale autorizați în țările în care plicul urmează să ajungă la destinație, iar cheltuielile suportate vor depinde de serviciul poștal ales.
Ziarul de Gardă a analizat prevederile inițiativei legislative și vă prezintă cele mai importante informații.