Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Proiectul privind trecerea spitalelor raionale…

Proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea MS, votat în prima lectură, este criticat de experți: „Denotă lipsă de viziune”

Imagine-simbol

Proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății (MS), care a fost votat în prima lectură și care urmează a fi votat în lectura a doua, este criticat de către experți în managementul sănătății publice.

Oleg Lozan, director al Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP), a declarat pentru Sănătate Info cu referire la trecerea spitalelor raionale în subordinea MS că „acest proiect are beneficii iluzorii cu riscuri iminente de eșec, de fragmentare, discreditare și lipsa de încredere în autoritățile centrale ale statului” și că „ministerul trebuie să vadă sistemul, nu instituția, să creeze legi și reguli de funcționare ale unui sistem, dar nu să-i preia elementele lui. Sunt alte instituții responsabile de calitatea actului medical, de performanță, de monitorizare”, a conchis expertul.

Totodată, Oleg Lozan este de părere că proiectul nu a fost lansat la momentul oportun.

„Avem o inițiativă care: Nu este o prioritate evidentă; Nu este o reformă; Nu este legală; Nu este transparentă; Nu este parte a unei viziuni clare; Nu este lansată la timpul oportun; Nu are suportul celor mai importanți parteneri”, a spus expertul.

Mihai Pîsla: „Reieșind din situația politico-economică instabilă din țară și vecinătate, criza energetică, fluxul de refugiați – acum nu este cel mai potrivit moment pentru a realiza reforme de așa amploare

Conferențiarul universitar al ȘMSP, Mihai Pîsla, a declarat pentru ZdG că sectorul spitalicesc din raioane se confruntă cu probleme grave și necesita demult timp măsuri pentru a-l îmbunătăți și eficientiza, dar „soluția propusă de MS nu va soluționa o problemă atât de complexă”.

MS vorbește doar despre transmiterea acestor spitale, dar nu spune pașii concreți care vor fi efectuați după preluarea acestor spitale, astfel încât, acest proces să aibă o continuitate. Acest fapt este lipsă de viziune… Fondatorul este obligat să investească în baza tehnico-materială a spitalelor pe care le-a fondat, dar MS nu are aceste resurse. Iar în Legea bugetului pentru 2023 n-au fost prevăzute mijloace financiare pentru întreținerea bazei tehnico–materiale a spitalelor raionale. Bugetele vor fi rectificate ulterior, însă iarăși nu ni se spune când și din ce surse”, a mai punctat Mihai Pîsla.

Conferențiarul universitar a ținut să menționeze că „trecerea propriu-zisă, a 32 de spitale în posesia unui singur fondator este destul de anevoioasă din punct de vedere tehnic, iar momentan, MS are capacități reduse și face cu greu față sarcinilor care îi revin conform destinației. Cele 70% din documentele de politici planificate care sunt încă nerealizate și problemele din instituțiile republicane, pun sub îndoială posibilitățile MS de a prelua o sarcină suplimentară atât de complexă”.

„Reieșind din situația politico-economică instabilă din țară și vecinătate, criza energetică, fluxul de refugiați – acum nu este cel mai potrivit moment pentru a realiza reforme de așa amploare. Eșecul acestei reforme, poate avea impact negativ considerabil asupra procesului curativ, sănătății și vieții oamenilor”, a menționat specialistul.

Pe 15 decembrie curent, proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății, a fost aprobat în prima lectură de Parlament.