Procurorul general interimar, după ce contul de Telegram și poșta sa electronică ar fi fost sparte: „Tot ce urmează să apară sau a apărut nu are cum să mă compromită pe mine sau imaginea PG”
„Eu nu am reușit să văd în detaliu ce este acolo. Vă spun că, dacă este adevărat tot ce urmează să apară sau deja a apărut nu are cum să mă compromită pe mine sau imaginea Procuraturii Generale”, este reacția procurorului general interimar, Ion Munteanu, după ce contul de Telegram și poșta sa electronică ar fi fost sparte.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurorul general interimar a declarat că ar putea să sesizeze organele de drept.
„(…) Vreau să vă spun 100% că nu am nicio problemă că contul meu de Telegram a fost făcut public, dar este regretabil că se întâmplă acest lucru. Este o ingerință în viața privată și nu doar în privința mea, dar și în privința celorlalte persoane care au apărut în astfel de situații (…). Vin cu acest comentariu și în raport cu poșta electronică. Este și mai gravă situația că se atentează fără măsură la intimitate. Este o modalitate de intimidare care n-o să-mi afecteze viziunile mele în raport cu ceea ce am de făcut în Procuratură (…). Mai întâi voi vedea ce informații au apărut și dacă se confirmă că totuși informația conținută în poșta mea electronică este apărută pe surse publice, atunci voi sesiza organele de poliție pentru a investiga privarea vieții private (…)”, a declarat Ion Munteanu.
Contul de Telegram și poșta electronică ale procurorului general interimar, Ion Munteanu, ar fi fost sparte. Cel puțin asta arată datele publicate pe același site pe care anterior au fost publicate pretinse conversații private purtate pe Telegram de mai mulți oficiali de la Chișinău.
Administratorii site-ului, pe care anterior au fost publicate conversațiile private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial, Dorin Recean, și fostului deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, susțin că aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova. Mesaje, cutii poștale, conturi bancare”.
După publicarea pretinselor conversații purtate de ministrul Justiției, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a emis un comunicat prin care a declarat că condamnă publicarea pretinselor conversații ale unor demnitari de stat de pe Telegram.
ZdG a examinat conținutul acestor presupuse conversații, în contextul în care mai multe persoane, numele cărora apar în chaturi, au confirmat că discuțiile ar fi, cel puțin, parțial veridice.
Corespondența atribuită demnitarilor, față-n față cu faptele verificate de ZdG: Ce (nu) spun cei vizați
Site-ul pe care au fost publicate aceste mesaje a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara R. Moldova. Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov.
Președinta Maia Sandu a semnat miercuri, 12 octombrie, decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în funcția de procuror general interimar, potrivit instituției Prezidențiale.