Procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului va fi modificată. Proiect votat în prima lectură
Deputații au votat joi, 21 iulie, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Avocatul Poporului. Mai exact, potrivit inițiativei, se propune modificarea procedurii de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Legislativul menționează că inițiativa legislativă are scopul de a consolida și de a oferi o serie de garanții, pentru a eficientiza activitatea instituției Ombudsmanului.
Astfel, una dintre modificările propuse este acordarea imunității Avocatului Poporului. Astfel, acesta nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu va fi necesar, anunță Parlamentul într-un comunicat.
„Autorii documentului mai propun modificarea procedurii de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Mai exact, în plenul Parlamentului ar putea fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmplă până în prezent. De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului.
Totodată, ar putea fi extinse competențele Avocatului Poporului. Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice, nu doar cele ale persoanelor fizice”, anunță Legislativul.
Funcționarea instituției Ombudsmanului în R. Moldova este reprezentată de activitatea Avocatului Poporului cu competențe generale și Avocatul poporului pentru drepturile copilului. Potrivit Parlamentului, inițiativa se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.
Pe 3 februarie 2022, Ceslav Panico a fost desemnat în calitate de Avocat al Poporului pentru un mandat de 7 ani.
Ceslav Panico este vicedirectorul Institutului de Reforme Penale (IRP). Este licenţiat în Drept (Universitatea „A.I. Cuza” – Iasi, 2007). În cadrul IRP Panico este responsabil de domeniile antitortură, asistență juridică primară și instituții penitenciare și probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și membru al Consiliului pentru prevenirea torturii.
Parlamentul a inițiat concurs pentru selectarea a doi candidați la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după demisia Nataliei Moloșag din această funcție. Până la numirea lui Ceslav Panico, atribuțiile funcției de Avocat al Poporului au fost îndeplinite de Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului.
Pe 2 decembrie 2021, Natalia Moloșag a depus cerere de demisie din funcția de Ombudsman, după ce a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017. Ulterior, Parlamentul a aprobat cererea de demisie a Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului, deși ea a anunțat că și-a retras cererea de demisie. Proiectul de hotărâre a fost votat de 82 de deputați.