Principală  —  IMPORTANTE   —   Printre victimele cutremurului produs în…

Printre victimele cutremurului produs în sud-estul Turciei sunt cetățeni moldoveni? Ce spun reprezentanții Ministerului de Externe

Sursa foto: Reuters

În contextul seismului care a avut loc luni dimineață, 6 februarie, în sud-estul Turciei, la granița cu Siria, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), prin intermediul Ambasadei R. Moldova la Ankara, anunță că s-au autosesizat și au făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului.

Din verificările efectuate, conform MAEIE, până acum, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului.

„Responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai R. Moldova din zonele afectate. MAEIE reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență.

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia. Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice). Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii R. Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate)). Email: ankara@mfa.gov.md; consulat.ankara@mfa.gov.md. Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/”, precizează reprezentanții Ministerului.

Un cutremur major, cu magnitudinea 7,9, a lovit luni, 6 februarie, centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a aproximativ 200 de persoane, în timp ce clădiri s-au prăbușit în toată regiunea înzăpezită. Seismul a fost resimțit și în Cipru și Liban.

Autoritățile turce au declarat că 76 de persoane au fost ucise și 440 rănite, fiind trimise echipe de salvare și avioane de aprovizionare în zona afectată, declarând în același timp un „nivel 4 de alarmă” care solicită asistență internațională.

În același timp, presa de stat siriană a declarat că peste 100 de persoane au fost ucise și zeci de persoane au fost rănite acolo, majoritatea în provinciile Hama, Alep și Latakia, unde numeroase clădiri au fost dărâmate.

Într-o postare pe contul său de Twitter, șeful diplomației din R. Moldova, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj în contextul tragediei.

„Urmărim îndeaproape veștile tragice din Turcia și Siria, ambele state fiind puternic afectate de un cutremur dezastruos. Exprimăm din numele R. Moldova cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor, în timp ce ne exprimăm speranța pentru recuperarea cât mai grabnică a răniților”, a spus Nicu Popescu.

„Nu am simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc”. Cutremur puternic în Turcia și Siria: aproximativ 200 de morți și peste 400 de răniți