Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele declarații ale guvernatoarei BNM…

Primele declarații ale guvernatoarei BNM după ce a fost prezentată echipei

Sursa foto: BNM

Noua guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a fost prezentată marți, 26 decembrie, echipei instituției de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Șeful legislativului a menționat că Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar, politici publice și aderare la Uniunea Europeană, fapt ce va contribui la „ascensiunea R. Moldova în parcursul european”, conform unui comunicat al BNM.

„Banca Națională va avea un rol important în acest proces, fiind o instituție care a reușit să construiască și să consolideze o capacitate bună de expertiză ce va fi utilă și pentru alte instituții guvernamentale și parlament. Eu văd BNM și ca un pol unde putem atrage și expertiza din exterior, dar și din interior. Aveți tot suportul legislativului. Avem așteptări mari, pentru că ne dorim o bancă puternică, rezilientă, care să contribuie și să participe la dezvoltarea economică și financiară a țării”, a declarat președintele Parlamentului.

La rândul său, noul guvernator a menționat că își dorește ca împreună cu echipa BNM să poată fi atinse obiectivele ce țin de independența băncii, profesionalism și realizări în procesul de integrare europeană.

„Este o onoare pentru mine să mă aflu aici. Am auzit foarte multe lucruri pozitive despre echipa de la BNM. Asta înseamnă că sunteți serioși, profesioniști, că ați livrat întotdeauna programele în care ați fost implicați. Aceste informații fac ca viitorul să sune bine și să am încredere în faptul că vom putea atinge împreună obiectivele pe care ni le propunem. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă și vă asigur că aveți tot respectul și aprecierea mea”, a spus Anca Dragu, care și-a început activitatea de guvernator al BNM pe data de 22 decembrie 2023.

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită vineri, 22 decembrie, la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a doua zi după demiterea fostului guvernator, Octavian Armașu.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova joi, 21 decembrie, în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat de la șefia BNM.

După ce a votat pentru demiterea lui Octavian Armașu, opoziția parlamentară a depus o sesizare la Procuratura Generală privind numirea fostei ministre de Finanțe din România, Anca Dragu, în funcția de guvernatoarea a BNM. Anunțul a fost făcut de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), care a subliniat că petiția este semnată de doi foști președinți ai țării – Vladimir Voronin și Igor Dodon, și de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Aceștia solicită organelor de drep să examineze acțiunile „conducerii de vârf a țării” pentru „trădare de patrie și exces de putere”.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei are un mandat de șapte ani.