Primele deciziile adoptate de CSE după expirarea stării de urgență: anularea a trei hotărâri ale autorităților municipiului Chișinău și sesizarea Procuraturii Generale
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, a anulat miercuri, 31 ianuarie, „deciziile ilegale” ale Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău ce țin de finanțarea și gestionarea serviciilor de asistență personală, decizia care declară ilegal ordinul ministrului Educației și Cercetării, privind încetarea raporturilor de muncă cu șeful Direcției Educație a municipiului Chișinău, dar și decizia prin care s-a aprobat regulamentul cu privire la taxele pentru activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală.
Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, Comisia a constatat că „nu există niciun temei legal” pentru comisia municipală de a lua astfel de decizii și a solicitat Cancelariei de Stat sesizarea Procuraturii Generale pentru a verifica acțiunilor persoanelor responsabile pentru adoptarea deciziilor.
O altă decizie a CSE se referă la alocarea de către Guvern a sumei de 50 milioane de lei, din Fondul de intervenție, în vederea acordării ajutorului financiar de urgență pentru fermierii afectați de unele calamități naturale înregistrate în anul 2023.
De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale a anulat starea de alertă în sectorul gazelor naturale. Această decizie a fost aprobată, după ce membrii Comisiei au constatat că datorită diversificării surselor de alimentare și suplinirii stocurilor, starea de alertă pe piața gazelor naturale nu mai este necesară.
CSE s-a întrunit miercuri, 31 ianuarie, după ședința Executivului. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, odată cu încetarea stării de urgență în țară, CSE se reunește în „regim normal”, potrivit hotărârii de Guvern cu privire la Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova.
ZdG a relatat anterior despre cum sistarea finanțării din bugetul municipal a grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a trezit revolta părinților și a generat un șir de acuzații reciproce între autoritățile publice centrale și cele locale.
Primăria capitalei a prezentat recent o nouă metodologie pentru activitatea grupelor cu program prelungit, contra plată, argumentând că până acum părinții ar fi achitat neformal pentru aceste ore de studii suplimentare. „În instituțiile de învățământ unde se colectau bani în plic pentru salariul profesorilor, povara financiară a părinților se va dubla, deoarece salariul oficial al învățătorilor rămâne același”, constată însă Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației Obștești „Părinți Solidari”.
Starea de urgență instituită în R. Moldova a expirat pe 30 decembrie. Anterior, autoritățile au anunțat că măsura nu va mai fi prelungită după această dată, întrucât au pregătit mai multe pachete legislative care să permită gestionarea unor situații în afara stării de urgență.