Primarul Capitalei solicită Parlamentului, Guvernului și APP ca terenul fostului Stadion Republican, care a trecut recent în proprietatea statului, să fie transmis municipalității
Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că a expediat joi, 22 aprilie, mai multe scrisori în adresa Parlamentului, Guvernului și a Agenției Proprietăți Publice (APP) prin care a solicitat ca terenul Stadionului Republican, care recent a fost trecut în proprietatea statului, să fie transmis în proprietatea municipiului Chișinău. Despre asta a anunțat Ion Ceban printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Ion Ceban a declarat că după ce terenul fostului Stadion Republican va fi trecut în proprietatea municipiului Chișinău autoritățile vor organiza dezbateri și concurs de proiecte cu privire la amenajarea sptațiului.
„(…)Subiectul dat, este unul de interes public major, iar obiectivul constituind o valoare națională și de cult, pentru numeroase generații a Republicii Moldova. Am scris că Primăria municipiului Chișinău face asigurări publice, că imediat după transmiterea bunului în proprietatea municipiului Chișinău, vor fi organizate ample dezbateri la scară națională, iar ulterior concurs de proiecte cu privire la amenajarea acestui obiectiv, cu atragerea experților de talie națională și internațională, a reprezentanților societății civile și a tuturor cetățenilor interesați să participe.Locuitorii municipiului Chișinău trebuie să determine soarta de mai departe a obiectivului menționat.Am rugat implicarea tuturor instituțiilor statului pentru soluționarea demersului în termenii, care ar permite Autorității Publice Locale de a desfășura discuții publice la subiect și inițierea planificării resurselor financiare necesare pentru diferite acțiuni ce se impun în bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2022. Demersuri au fost transmise și în privința altor instituții pe care le-am numit anterior”, a scris Ion Ceban pe Facebook.
Joi, 3 decembrie, Parlament a decis ca terenul fostului stadion Republican să fie întors în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia ar putea fi construite doar obiective sportiv – culturale. Astfel, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a fost lipsită de dreptul de a cumpăra acest teren pentru a construi un complex diplomatic.
Deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au aprobat în două lecturi proiectul de lege care permite construcția, pe locul unde a fost Stadionul Republican, edificii culturale și sportive. Proiectul înregistrat la Parlament miercuri, 2 decembrie, de deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova”, a fost aprobat pe fundalul huiduielilor opoziției.
Deputații au motivat abrogarea prin faptul că „atunci când a fost aprobată legea nu au fost luate în calcul mai multe aspecte, printre ele lipsa planului general urbanistic al Capitalei. Nu au fost discuții cu experții și au fost încălcate mai multe norme și în acest sens”.
Fostul deputat comunist și democrat, care acum se regăsește pe platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, a venit cu un amendament prin care se stipulează că „acest teren rămâne în patrimoniul public al statului și pot fi construite exclusiv obiective sportiv-culturale și nu obiective comerciale”.
- Ambasada SUA, despre construcția unui nou sediu în locul fostului Stadion Republican
- DOC/ Guvernul a aprobat proiectul de desființare a Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA
- Dezbateri publice: Ambasada SUA pe terenul fostului Stadion Republican
După aprobarea proiectului, Ilan Șor a venit cu un mesaj în care a spus că „am obținut o victorie importantă”. El a menționat că acesta este primul pas în realizarea ideii sale de a construi în locul stadionului MoldovaLand și BasarabiaLand, un centru sportiv, educativ și de agrement de anvergură.
Într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în R. Moldova se arată că proiectul votat în Parlament încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și R. Moldova.
Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.