Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarul capitalei, Ion Ceban, îl…

Primarul capitalei, Ion Ceban, îl acuză pe șeful Secției pentru protecția animalelor de „management defectuos” și cere demisia acestuia. Reacția lui Karl Luganov

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, cere demisia lui Karl Luganov, șeful Secției pentru protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare. Edilul capitalei îl acuză pe Luganov că ar fi admis un „management defectuos al Secției”.

De cealaltă parte, Karl Luganov respinge acuzațiile aduse de Ion Ceban și spune că Secția se confruntă cu problema lipsei cadrelor.

În timpul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău din 20 martie, Ceban a lansat câteva acuzații la adresa șefului Secției pentru protecția animalelor. Potrivit primarului capitalei, mai multe plângeri ale cetățenilor pe subiectul prezenței animalelor fără stăpân pe străzi au fost lăsate fără răspuns de reprezentanții Secției.

„Astăzi, rog să fie destituit din funcție acest Karl Luganov, membru PAS, responsabil de tot ce ține de capturarea câinilor în cadrul Secției de control și protecție a animalelor. Comisia de disciplină să examineze în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la Comisie. În condițiile acestor abateri disciplinare, nu să propună, dar să destituie din funcție imediat această persoană (…).

Pe parcursul anilor 2022-2023, au fost înregistrate peste 200 de petiții pe subiectul câinilor fără stăpân. De asemenea, se atestă un număr mare de apeluri la linia telefonică 022 997 777 și la liniile telefonice ale dispeceratului municipal central cu diferite plângeri la subiectul prezenței animalelor fără stăpân. Aceste cereri sunt lăsate fără răspuns și au termen depășit unde trebuiau să intervină sau să răspundă. În rezultatul situației create, se atestă ineficiența Secției pentru protecția animalelor și lipsa unor acțiuni concrete menite să amelioreze problema respectivă”, a spus Ceban.

Contactat de Ziarul de Gardă, Karl Luganov, șeful Secției pentru protecția animalelor, a respins acuzațiile lansate de primarul capitalei, Ion Ceban.

„(…) Ceea ce se referă la lucrul meu, eu neg toate învinuirile, pentru că Secția cu resurse minime a lucrat bine. Noi am luat toate adresările/ petițiile (…). De multe ori noi nu am avut surse suficiente de oameni. Anul trecut, timp de jumătate de an nu a fost pornit concursul (n.red. pentru suplinirea funcțiilor vacante în cadrul Secției pentru protecția animalelor). Conform regulamentului, la noi trebuie să activeze 6 oameni, dar au lucrat jumătate de an doi oameni, apoi au lucrat doar 3-4 oameni. Problema este că procesul a fost tărăgănat și nu au fost lansate concursuri (…).

Inspectorii ANSA au depistat încălcări în necropolă. Ei au interzis amplasarea câinilor în necropolă, pentru că aceasta nu deține autorizația de întreținere a câinilor și nici nu a avut. Are autorizație numai pentru înhumarea cadavrelor. Când noi am primit demersul de la ANSA, a fost informată conducerea noastră, și viceprimarul că este așa o situație și trebuie să convocăm o ședință, trebuie să fie întreprinse măsuri, dar cu regret asta a rămas fără răspuns. Nu a fost întreprins nimic în acest caz. Noi scriam oamenilor că nu avem la moment unde plasa câinii (…). Avem și această problemă că nu este niciun contract de capturare, de sterilizare a animalelor. La noi ajung petițiile oamenilor, dar noi practic nu putem să-i ajutăm și acest lucru nu depinde de secție. Secția se subordonează cuiva. Secția poate examina petițiile sau a da ordin de capturare, dar la moment nici nu avem cui să-i dăm acest ordin sau nu avem unde plasa câinii. Deciziile depind de conducere(…)”, a spus Luganov.

În urmă cu trei zile, Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC, a declarat într-o postare pe pagina sa de Facebook că primarul capitalei a decis să-l concedieze pe Karl Luganov după ce ultimul ar fi sesizat un șir de nereguli.

„Numărul persoanelor mușcate de câini pe străzile din Chișinău a crescut alarmant în 2022. De ce? Pentru că șefii de direcții și întreprinderi municipale de la MAN-ul lui Ion Ceban încalcă propriile regulamente și nu sunt capabili să gestioneze problema câinilor străzii. Ce face Ion Ceban pentru a acoperi greșelile șefilor săi incompetenți? Ca de obicei, caută vinovați, intimidează funcționarii care sesizează neregulile și îi amenință că-i va concedia. A făcut asta la Apă-Canal, întreprindere adusă în prag de faliment. A făcut asta la Infocom, întreprindere de la care a vrut să fure baza de date și respectiv să o falimenteze.

Acum face același lucru și la Secția de Control și Protecția a Animalelor (SCPA), de unde vrea să concedieze o altă persoană incomodă, și anume șeful SCPA, Karl Luganov. După ce Karl Luganov a sesizat un șir de nereguli, Ceban a decis să-l concedieze și să-și facă de cap în continuare. Fracțiunea PAS din CMC va sesiza Inspecția Muncii și cerem Primăriei Chișinău să se ocupe de problema câinilor străzii, dar nu să intimideze și să sperie cu concedieri persoanele care lucrează”, a menționat Roman Cojuhari.

Secția pentru protecția animalelor activează în cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, care este o subdiviziune a Consiliului Municipal Chișinău.