Primarul capitalei, împuternicit să ajusteze tarifele pentru transportul public: CMC a aprobat Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători – DOC
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat luni, 13 iunie, Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie.
Conform proiectului de decizie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătorie în transportul public din municipiul Chișinău.
Proiectul de decizie a fost susținut de 32 de consilieri municipali. Fracțiunea PAS din CMC, precum și consilierii municipali de pe lista Partidului Politic „Șor” și cei de pe lista Partidului Comuniștilor din R. Moldova au votat împotriva proiectului, în timp ce fracțiunea PL din CMC s-a abținut de la vot.
În aceste momente, consilierii municipali propun amendamente la proiectul de decizie.
„Astăzi nu se aprobă tarifele de călătorie, astăzi se aprobă Metodologia calculării și reglementării tarifelor pentru serviciile de transport de călători (…)”, a declarat Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație.
„Odată ce susținem metodologia, delegăm primarul să ajusteze și să majoreze tarifele pentru transportul public. Din moment ce peste noapte a fost modificat proiectul, trebuie suspus consultărilor publice (…)”, a spus consiliera municipală PAS Zinaida Popa.
Subiectul cu privire la majorarea tarifelor pentru călătoriile în transportul public este dezbătut de CMC de aproximativ o lună.
La începutul lunii aprilie curent, fracțiunea PAS din CMC a calificat tariful de 6 lei, propus anterior de Direcția generală transport public și căi de comunicație, pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun drept „nejustificat și înalt”. Președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, a menționat că „o ajustare a tarifului poate avea loc, doar dacă va fi organizat un audit funcțional și financiar” al întreprinderilor municipale de transport.
„Ion Ceban falnic ne prezintă noua metodologie prin care încearcă să ne demonstreze că tariful trebuie să fie de 6 lei pentru o singură călătorie. Drept argument, ne aduce exemplele de tarif din Cluj, Vilnius sau Riga, or în aceste orașe toate condițiile unui transport calitativ și comod sunt deja implementate. Și tichetarea electronică, și transparența în administrarea întreprinderilor și benzi dedicate (…). O ajustare a tarifului poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor 2 întreprinderi municipale și dacă va fi organizat un audit funcțional și financiar complex care să arate societății costul real al unei călătorii. În caz contrar orice susținere a majorării este o susținere a hoției și fraudei”, a declarat președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.
Anterior, ZdG a scris că șefii de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA) ridică, lunar, zeci de mii de lei din funcțiile pe care le dețin. În 2021, Dorin Ciornîi, directorul interimar al RTEC, a obținut venituri salariale în valoare de 416 549 de lei, în timp ce Ghenadie Zadeseneț, directorul interimar al PUA, a obținut venituri salariale în sumă de 343 669 de lei.
Pe 17 mai 2022, Vitalie Copaci, directorul adjunct al PUA, și Dorin Ciornîi, șeful RTEC, au fost audiați în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), pe marginea situației economico-financiare a întreprinderilor municipale, subvenționate din bugetul municipal, care au solicitat ajustarea tarifelor pentru serviciile prestate.
PUA are în total 826 de angajați, salariul mediu fiind de 12 666 de lei, inclusiv șoferi – 270, salariul mediu fiind de 14 700 de lei, taxatori – 209, salariul mediu fiind de 11 800 de lei. Actualmente, întreprinderea are în gestiune 23 de rute: 5 urbane și 18 suburbane. Actualmente, în cadrul RTEC activează peste 600 de șoferi de troleibuz.
În prezent, locuitorii municipiului Chișinău plătesc doi lei pentru o călătorie cu troleibuzul, iar trei lei pentru o călătorie cu autobuzul.
- Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti 6 lei pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul. Municipalitatea propune CMC-ului reexaminarea subiectului care prevede ajustarea tarifelor – DOC
- Averile și veniturile declarate de șefii de la RTEC și PUA în 2021: salarii lunare de 28 și 34 de mii de lei – DOC