Prima tranșă de vaccin anti-COVID va ajunge în R. Moldova mai târziu decât a fost anunțat anterior
Recepționarea primelor doze de vaccin anti-COVID se amână până cel puțin spre sfârșitul lunii februarie. Asta în condițiile în care autoritățile din Sănătatea au anunțat la 30 ianuarie că prima tranșă urma să ajungă în țara noastră la mijlocul lunii februarie.
Marți dimineață, 16 februarie, reprezentanții ministerul Sănătății au emis o notă informativă prin care au anunțat că primele doze de vaccin anunțate anterior vor ajunge în R. Moldova deja spre sfârșitul lunii februarie curent.
„Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și de la 156.000 la 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat confirmarea din partea platformei COVAX, la sfârșitul lunii ianuarie”, se menționează în nota MSMPS.
Potrivit autorităților din Sănătate, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty), care urmează să ajungă în R. Moldova, va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.
Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și II. Serul va fi depozitat la o temperatură de +2°C +8°C.
Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19.
Anterior, MSMPS a anunțat că R. Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație, iar ulterior, va procura vaccinuri la un preț preferențial. R. Moldova a aderat la COVAX în august 2020.
Uniunea Europeană a anunțat anterior că salută decizia COVAX/GAVI sprijinită de UE, de a aloca vaccinuri Republicii Moldova. Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva crizei provocate de COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.