Prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru criticarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, eliberată din închisoare după aproape 2 ani de detenție (Zona de Securitate)
Activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov a fost eliberat joi, 16 mai, din închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat un „decret” privind grațierea lui, deși anterior a refuzat să facă acest lucru, relatează Zona de Securitate.
Pleșcanov a fost încarcerat pe 10 iunie 2022 și urma să fie lipsit de libertate până în aprilie 2025, fiind prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Anunțul despre ieșirea din captivitate a fost comunicat redacției Zonei de Securitate de către activist printr-un apel telefonic.
Pleșcanov a ținut să transmită mulțumiri tuturor celor care au făcut demersuri ca eliberarea lui să fie posibilă. El a exprimat recunoștință Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Ambasadei Marii Britanii în Moldova și altor misiuni diplomatice și organizații neguvernamentale.
„În perioada următoare vreau să mă ocup de starea mea de sănătate, să petrec timp cu familia și să decid ce voi face în viitor. Vreau să vă asigur că detenția nu mi-a schimbat valorile, principiile și convingerile”, a declarat Victor Pleșcanov pentru Zona de Securitate.
Pretinsa grațiere a fost oferită fără condiționări, însă nici acum dosarul în care a fost condamnat ilegal nu i-a fost prezentat, notează sursa citată.
Conform unui raport elaborat de Asociația Promo-LEX, în perioada 2017–2022, rata medie de încarcerare în regiunea transnistreană a fost de aproximativ 2 000 de deținuți la 100 000 de locuitori, cifre care erau de aproximativ cinci ori mai mari decât media europeană. Dacă luăm în considerare că numărul total de deținuți era pentru anul 2022 de 1 806 persoane, iar populația regiunii transnistrene este de aproximativ 400 000 de locuitori, rata de încarcerare în regiunea transnistreană este de 451,5 deținuți la 100 000 de locuitori, cifre care depășesc de peste patru ori media europeană de încarcerare și aproape de două ori pe cea a R. Moldova (fără regiunea transnistreană). Totodată, aceasta este cea mai mare rată de încarcerare din Europa.
Victor Pleșcanov este un activist din regiunea transnistreană, originar din Tiraspol. A intrat în vizorul structurilor represive, mai exact a așa-numitului minister al securității de stat (MGB) de la Tiraspol în luna martie 2021, după invazia rusă asupra Ucrainei.
La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, fără respectarea unor garanții procesuale minime, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate, pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism prin Internet”, potrivit Asociației Promo-LEX. Pleșcanov a fost condamnat la Tiraspol pentru postări critice pe rețelele sociale în adresa armatei ruse și a administrației de facto.
„La 13 octombrie 2022 Pleșcanov a fost transferat în instituția privativă de libertate de tip colonie din cadrul închisorii nr. 3 din or. Tiraspol. Pentru că ar fi refuzat munca în detenție, la 23/24 noiembrie 2022, Victor Pleșcanov a fost transferat pe un termen de 15 zile în izolatorul disciplinar din cadrul închisorii, aflat la subsolul instituției. Loc de detenție în care condițiile sunt mai proaste, iar persoanele sunt deținute solitar în condiții inumane și degradante”, anunța anterior Asociația în apelul public.
Pe 10 iunie 2022, el a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru „huliganism”. Motivul „condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal.