Prim-ministrul Dorin Recean: „Este o atitudine iresponsabilă să ignorăm pericolele și să inducem în eroare societatea că aceste pericole nu ar exista”
„Pericolele la securitatea R. Moldova sunt în creștere” a declarat prim-ministrul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Bună seara” din 17 februarie, de la Televiziunea Publică „Moldova 1”.
El a mai făcut declarații referitoare la capacitatea de apărare a R. Moldova, securitate, neutralitate, demilitarizarea regiunii transnistrene, despre relația cu Rusia, CSI și alte domenii de interes, în contextul războiului de la granița R. Moldova.
„Există foarte mulți oameni, inclusiv politicieni care vor să ne facă ca noi să ignorăm pericolele care există. De parcă agresiunea rusească în Ucraina nu există, de parcă atrocitățile pe care le-am văzut cu toții la Irpin și la Bucea – nu ar exista. De parcă bombardamentele care se întâmplă lângă noi în regiunea Odesa, nu s-ar întâmpla.
Iată că în R. Moldova avem un război hibrid. Moscova încearcă să deturneze procesele democratice din R. Moldova, încearcă să deturneze parcursul european. Nu putem spune că pericolele acestea nu sunt reale, că nu trebuie să ne apărăm și că nu trebuie să ne consolidăm capacitatea noastră de apărare.
Este o atitudine iresponsabilă să ignorăm pericolele și să inducem în eroare societatea că aceste pericole nu ar exista sau că ele n-ar reprezenta o necesitate ca noi să ne consolidăm efortul de apărare”, a declarat Dorin Recean referitor la securitatea R. Moldova
Instituțiile statutului sunt pregătite să facă față pericolelor în creștere
Potrivit lui Dorin Recean, R. Moldova a trecut de o „fază acută” a pericolelor la adresa securității sale în toamna anului 2022, dar „instituțiile și-au îndeplinit foarte bine atribuțiile și avem astăzi pace și liniște în țară”. În cadrul emisiunii, Recean a declarat că momentan „pericolele sunt în creștere”, dar că „instituțiile noastre sunt pregătite să facă față pericolelor în creștere”.
„Am solicitat să avem apărare antiaeriană și vom obține. Până atunci trebuie să avem grijă de pericolele de destabilizare, de dezordine publică, de atacuri asupra unor instituții, de război hibrid, de dezinformări, de inducere a anxietății în societate, de inducere a urii interetnice care creează premise pentru destabilizare în țară. Instituțiile lucrează ca aceste riscuri să nu să se materializeze”, a declarat premierul.
Referitor la neutralitate și consolidarea capacității de apărare a R. Moldova, pe marginea cărora „opoziția politizează”, premierul a menționat că „neutralitatea este un instrument de politică externă” și a fost introdusă în Constituția R. Moldova pentru a „rezolva o problemă fundamentală – demilitarizarea zonei transnistrene”.
„Noi ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în Constituție, iar armata rusească și astăzi este în regiunea transnistreană. Neutralitatea nu te poate apăra atunci când ești agresat. Neutralitatea înseamnă că toți actorii în raport cu care te-ai declarat neutru, respectă această neutralitate. Ce se întâmplă când neutralitatea nu este respectată? Atunci când ești agresat, neutralitatea nu te ajută. Te ajută capacitatea de a te apăra și reziliența socială.
Sunt țări neutre ca Austria și Elveția, dar ele își consolidează capacitatea de apărare și ajută și alte țări în acest sens. Nu trebuie să confundăm neutralitatea cu capacitatea de apărare.
Nu trebuie să ignorăm că există pericole reale pentru R. Moldova de escaladare a operațiunilor fie militare, fie hibride. Noi putem să ne consolidăm și calibrăm capacitatea de apărare în măsura în care pentru orice agresor să fie dificil și costisitor să ne atace”.
Despre eventuale alianțe pentru consolidarea securității, premierul a spus că „în societate și în mediul de experți se discută anumite forme de alianță. Trebuie să avem aceste discuții și să dezvoltăm toate opțiunile posibile, iar societatea să ia o decizie în ceea ce privește cum ne apărăm și eventual cu cine ne apărăm. Opoziția face politică din subiectele de securitate, ignorând necesitățile cetățenilor”, a subliniat Dorin Recean.