Prețuri mai mari la produse alimentare și farmaceutice: ce declară și ce (nu) fac autoritățile
Peste 12 mii de persoane au semnat o petiție online prin care semnalează majorarea prețurilor la produsele alimentare și și solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru protejarea cetățenilor. Între timp, pe rețelele sociale oamenii susțin că au observat o creștere a prețurilor la legume și fructe, lactate și carne, produse de igienă și dezinfectanți.
Problema este cunoscută de autorități, ori, pe parcursul zilei de ieri 17 martie, au fost raportate 27 astfel de cazuri cu privire la creșterea prețurilor la produsele alimentare și farmaceutice, comercializate de unitățile comerciale cu amănuntul și electronic, comunică Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
Purtătoarea de cuvânt a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței Tatiana Varac spune că cei mai mulți consumatori au raportat majorarea prețurilor la cartofi, ceapă, morcov și carne.
Într-un comunicat de presă publicat astăzi, Agenția susține că a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) efectuarea controalelor inopinate asupra agenților economici asupra cărora există bănuieli rezonabile că au crescut prețurile și la produsele social importante a căror mod de formare a preţurilor este reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 547 din 04.08.1995 cu privire la măsurile de coordonare şi reglementare către stat a preţurilor (tarifelor).
Ambele instituții enunțate însă de Agenție susțin însă că nu au atribuții pentru verificarea prețurilor și efectuarea în acest sens a controalelor la agenții economici.
Am întrebat reprezentanta Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței ce se întâmplă după ce este raportat un caz de majorare a prețului la un anumit produs alimentar. Tatiana Varac a precizat pentru ZdG că activitatea Agenției se rezumă doar la recepționarea acestor apeluri și îndrumarea consumatorilor să se adreseze la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
„Spre regret, Agenția nu are în subordine produsele alimentare, pentru care responsabilă este ANSA. Respectiv, ei sunt cei care ar trebui să inițieze controale inopinate la agenții economici care au majorat prețurile”, spune reprezentanta Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
Apelat, purtătorul de cuvânt al ANSA, Boris Harea a negat că instituția pe care o reprezintă ar avea careva atribuții referitor la verificarea majorării prețurilor la produsele alimentare și efectuarea controalelor în acest sens. Acesta a precizat că ANSA se ocupă doar de verificarea calității produselor alimentare până la etapa comercializării acestora.
De cealaltă parte, reprezentanta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a spus că instituția „nu verifică prețurile la medicamente” și că, probabil, această atribuție revine Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Conducerea Agenției Medicamentului a avut o întâlnire cu producătorii, importatorii și distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale la 13 martie 2020. La aceasta însă, potrivit unei declarații publice a instituției, nu s-a discutat decât despre „prețurile majorate a măștilor medicale impuse de producătorii externi”.
Tot astăzi, prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul instituției Violina Varta, director adjunct al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a solicitat Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova pe durata stării de urgenţă emiterea unor „dispoziţii privind aplicarea măsurilor de protecţie a intereselor economice ale populaţiei, în această perioadă”.
Tatiana Varac a confirmat pentru ZdG că solicitarea a fost făcută doar prin intermediul comunicării publice și nu a fost expediat niciun demers oficial în acest sens către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova. Totodată, această dă asigurări că în următorul timp vor fi făcute demersurile de rigoare.
În timp ce instituțiile de mai sus invocă că nu au atribuții în situația majorării prețurilor pe timp de pandemie cu COVID-19, președintele Igor Dodon anunță că agenții economici vor fi penalizați, iar prețurile plafonate. Declarația a fost făcută de șeful statului în seara zilei de astăzi, 18 martie, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19.
„Vă preîntâmpinăm, magazinele comerciale, în special de produse alimentare de primă necesitate, noi cunoaștem că nu sunt premise la această etapă de majorare a prețurilor. Opriți această speculație, în caz contrar, în cadrul regimului de urgență noi vom fi nevoiți să purcedem la plafonarea prețurilor la unele produse de strictă necesitate”, a declarat șeful statului.