Pretura Centru explică termoizolarea subteranei din centrul capitalei: „această soluție este mai puțin costisitoare”, iar „perioada de exploatare se mărește de 3 ori în comparație cu tencuiala clasică”
Responsabilii din cadrul Preturii sectorului Centru susțin că izolarea termică a pereților subteranei din centrul capitalei, care zilele trecute a stârnit un val de critici pe rețele de socializare, este o soluție mai puțin costisitoare, în raport cu metoda tradițională de tencuială. De asemena, reprezentanții Preturii susțin că această tehnologie permite mărirea perioadei de exploatare cu până la 15 ani.
Declarații în acest sens au fost făcute de responsabilii din cadrul Preturii sectorului Centru, în cadrul unei conferințe organizate joi, 18 august, pe subiectul soluțiilor alese de proiectanți la reabilitarea subteranei scuarul Brâncuși. La conferință au participat pretorul sectorului Centru Vadim Hîncu, verificatorul de proiect Sergiu Borozan, proiectantul Tatiana Macovei și responsabilul tehnic Danil Godorojea.
„Necesitatea alegerii acestei tehnologii de termoizolare a subteranei cu polistiren este bine gândită de către mai mulți specialiști în domeniu, de către întreaga echipă de lucru, această soluție mai puțin costisitoare (cu 30%) în raport cu metoda tradițională de tencuială, are o serie de avantaje precum: asigură protecție împotriva înghețării, situație care ar duce la umflarea și scufundarea solului, protejează pereții împotriva condensației și mucegaiului, pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț – dezgheț din R. Moldova.
Plus la toate, perioada de exploatare se mărește de 3 ori în comparație cu tencuiala clasică, care după 5 ani ar necesita anumite renovări, aplicarea polistirenului asigură o durabilitate în jur la 15 ani”, a declarat verificatorul de proiect, Sergiu Borozan, potrivit unui comunicat al Preturii Centru.
Pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, spune că, polistirenul folosit în cadrul lucrărilor de reparație și amenajare a zonei și subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea, constituie doar 0,01% din suma totală a contractului de 9, 64 milioane de lei.
„Este de menționat faptul că aceeași tehnologie cu aplicarea polistirenului a fost aleasă și la repararea altor 3 subterane din sectorul Centru, prin urmare este o etapă a reabilitării subteranelor frecvent utilizată și nu în ultimul rând, una sigură, iar ce ține de valoarea contractului, atunci din 9, 64 milioane de lei alocate lucrărilor la obiectul: Reparația și amenajarea subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea, inclusiv scuarul Brâncuși, polistirenul constituie 0,01% din suma totală.
În cadrul proiectului, sunt prevăzute căi de acces pentru persoane cu mobilitate redusă. De asemenea analizăm posibilitatea lansării unui concurs de picturi pe pereții subteranei cu tematica orașului Chișinău”, a declarat pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, scrie Pretura Centru.
Pretura sectorului Centru a publicat luni, 15 august, mai multe imagini din care se pot observa muncitorii care acoperă pereții zonelor de intrare și ieșire din pasajul subteran cu un strat de polistiren. Imaginile au stârnit comentarii critice la adresa autorităților locale.
Cetățenii au cerut explicații privind necesitatea acoperirii pereților cu plăci de polistiren, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, l-a luat peste picior pe edilul capitalei spunând că „Ion (Ivan) a decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului”.
Contractul pentru „reparația subteranei, bd. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea, scuar Brâncuși” a fost câștigat de Magda SRL, în cadrul unei licitații deschise la care a mai fost depusă o altă oferă a unui alt agent economic.
Potrivit planului de achiziții publice al Preturii sectorului Centru pentru anul 2022, procedura de achiziții ar fi trebuit să aibă loc în luna februarie, fiind alocat buget de 5 milioane de lei (fără TVA). Totuși, lucrările de construcții au fost contractate în luna iulie, pentru aproape 10 milioane de lei (cu TVA).
Lucrările care au fost incluse în caietul de sarcini întocmit de Pretura Centru, la secțiunea „lucrări de finisare” presupun „executarea manuală a suportului pardoselii cu strat termoizolant din placi extrudate de polistiren înspumat, grosime de 50 de mm, într-un strat (parapetului din partea exterioară și din cea interioară – polisteren expandat de 20 de mm)”. Conform listei cu cantitățile de lucrări, este vorba de o suprafață de circa 620 de metri pătrați.
Magda SRL a primit mai multe contracte de la instituții publice în valoare de milioane de lei, în ultimii ani, pentru lucrări de amenajare, reparație sau mobilier.