Președinția, despre conversațiile atribuite consilierului prezidențial Dorin Recean care au fost făcute publice pe un site: „Aceste pretinse conversații sunt fabricate”
Reprezentanții Președinției au venit cu o reacție la pretinsele conversații private purtate pe Telegram și atribuite consilierului președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, care au fost astăzi publicate pe același site pe care, în urmă cu două zile, au fost publicate conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Într-un comentariu pentru ZdG, responsabilii din cadrul instituției prezidențiale au declarat că aceste „pretinse conversații sunt fabricate”.
„Ca și în situațiile precedente, aceste pretinse conversații sunt fabricate”, a precizat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță.
Contul de Telegram al consilierului președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), ar fi fost spart. Pretinse conversații private purtate pe Telegram și atribuite lui Recean au fost făcute publice vineri, 11 noiembrie, pe același site pe care, în urmă cu două zile, au fost publicate conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.
Dorin Recean nu a răspuns la apelurile Ziarului de Gardă pentru un comentariu la acest subiect.
Între timp, deputatul PAS Radu Marian anunță că a solicitat organelor de drept să investigheze „acțiunile ilegale” care au fost „puse la cale de gruparea hoției și războiului, cu ajutorul FSB-ului rusesc”.
„După primele analize, avem indicii că atacul cibernetic asupra mai multor lideri PAS, altor lideri politici, jurnaliști, aleși locali a fost pus la cale de gruparea hoției și războiului, cu ajutorul FSB-ului rusesc. Aceștia au spart canalele de Telegram ale unor colegi și au publicat mai multe conversații. Văzând că nu au găsit decât conversații neînsemnate, au fabricat și discuții născocite, desenând tot ce le trece prin cap. Frăția penalilor ajutați de FSB va publica, probabil, și alte conversații fabricate tot de ei. Nu le-au plasat pe toate imediat, deoarece le ia timp să le născocească, să traducă din rusă, să le amestece cu cele reale și să introducă fragmente inventate de ei printre discuții reale. Oricâte minciuni ar născoci, fugarii și hoții trebuie să știe un lucru: niciun atac mediatic, nici oprirea gazului și a energiei, pusă la cale împreună cu patronii lor din FSB, nici fabricarea de discuții nu pot opri mișcarea înainte a țării noastre, dreptatea și pedeapsa hoților. Sancțiunile încep să doară, pedepsele se apropie, iar sub sancțiuni vor cădea și cei care ajută gruparea hoției și războiului să vândă țara. Așa că nu uitați să vă desenați și cătușe, dacă tot v-ați pus pe șotii. Am solicitat organelor de drept să investigheze în cel mai scurt timp aceste acțiuni ilegale și să sancționeze vinovații”, a spus Radu Marian.
În urmă cu două zile, mai multe conversații private atribuite ministrului Justiției Sergiu Litvinenco pe Telegram au fost făcute publice pe un site nou creat. Potrivit administratorilor acestui portal online, care nu-și divulgă identitatea, aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Pe site se anunța că în perioada următoare vor fi publicate și alte discuții ale altor oficiali de rang înalt din R. Moldova.
Totodată, Guvernul a anunțat că miercuri, 9 noiembrie, au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care contul președintei Maia Sandu și cel al vicepremierului Andrei Spînu.
Site-ul pe care au fost publicate aceste mesaje a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara R. Moldova.
Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov.