Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Universității Harvard a demisionat…

Președinta Universității Harvard a demisionat după doar șase luni de mandat

Sursa foto: AP

Claudine Gay, președinta Universității Harvard, și-a dat demisia marți, 2 ianuarie, după doar șase luni de mandat. Recent, Gay a fost supusă atenției publice în legătură cu modul în care a gestionat antisemitismul din campus de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, precum și cu acuzațiile de plagiat în unele dintre scrierile sale academice din trecut. Ea și-a anunțat decizia de a demisiona într-o scrisoare adresată comunității Harvard, notează CBS News.

„Cu inima grea, dar cu o dragoste profundă pentru Harvard, vă scriu pentru a vă împărtăși faptul că voi demisiona din funcția de președinte”, a notat Gay în scrisoare. „Aceasta nu este o decizie la care am ajuns ușor. Într-adevăr, a fost dificil dincolo de cuvinte, deoarece am așteptat cu nerăbdare să lucrez cu atât de mulți dintre voi pentru a avansa angajamentul față de excelența academică care a propulsat această mare universitate de-a lungul secolelor.”

Dar ea a spus că, după consultarea cu membrii Corporației Harvard – principalul consiliu de conducere al universității – „a devenit clar că este în interesul Harvard să demisionez, astfel încât comunitatea noastră să poată naviga în acest moment de provocare extraordinară, concentrându-se mai degrabă asupra instituției decât asupra unui individ”.

Gay s-a confruntat cu numeroase critici în ultimele luni pentru mărturia sa în Congres cu privire la modul în care Harvard a reacționat la antisemitismul în creștere de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat proteste, cu efecte observate în special în campusurile universitare din Statele Unite. Republicanii au cerut demisia ei, chiar dacă membrii Harvard au continuat să-și ofere sprijinul. Ulterior, Gay s-a confruntat cu acuzații de plagiat, pe care școala a declarat că le examinează.

Într-o declarație separată, Corporația Harvard a recunoscut: „În ultimele câteva luni, Harvard și învățământul superior s-au confruntat cu o serie de provocări și fără precedent”.

Liderii universității au declarat că au acceptat demisia ei „cu tristețe”.

„În timp ce președinta Gay și-a recunoscut greșelile și și-a asumat responsabilitatea pentru ele, este de asemenea adevărat că a dat dovadă de o rezistență remarcabilă în fața unor atacuri profund personale și susținute. În timp ce unele dintre acestea s-au desfășurat în domeniul public, o mare parte dintre ele au luat forma unui vitriol respingător și, în unele cazuri, rasist, îndreptat împotriva ei prin e-mailuri și apeluri telefonice rușinoase. Condamnăm astfel de atacuri în termenii cei mai fermi”, se arată în declarație.

Gay a fost prima președintă de culoare și a doua femeie președintă a Harvard. Aceasta și-a preluat oficial funcția în iulie anul trecut. Mandatul ei a fost cel mai scurt din istoria Harvard.

Universitatea Harvard este cea mai veche universitate din SUA, fiind fondată pe 8 septembrie 1636.