Președinta Maia Sandu: „R. Moldova observă mai multe declarații din partea Moscovei care nu sunt mereu adecvate iar uneori sunt lipsite de respect față de suveranitatea țării”
R. Moldova continuă să observe tot felul de declarații din partea Moscovei, în ultimele luni, care nu sunt de fiecare dată adecvate iar uneori desconsideră suveranitatea țării, a afirmat președinta Maia Sandu în cadrul unei intervenții în format video la Forumul Strategic care are loc în oraşul sloven Bled.
„Suntem într-o situație dificilă pentru că ne aflăm într-o regiune din apropierea războiului. Propaganda a fost o problemă mare pentru R. Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. Sunt oameni care încă nu înțeleg realitatea, deși acest război schimbă situația. De asemenea avem o dependență acută privind energia. Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile în legătură cu energia. R. Moldova și-a învățat cu siguranță lecția și încercăm să lucrăm pentru diversificarea surselor, dar nu este un lucru ușor de făcut rapid. În mod special într-o astfel de piață, cu prețuri atât de mari”, a declarat șefa statului.
Proiectele care au demarat vor arăta rezultate abia în câțiva ani, potrivit președintei, dar între timp „este extrem de dificil, lucru care face R. Moldova vulnerabilă”. Maia Sandu a spus că situația energetică este utilizată de „forțele politice pro-ruse pentru a destabiliza țara”.
„Ne-a bucurat anunțul UE privind crearea unei platforme pentru a procurarea colectivă a gazelor naturale, dar încă trebuie să devină operațională. Iar întrebarea este despre prețuri, pentru că astăzi R. Moldova plătește de zece ori mai mult decât acum un an și jumătate. Vă puteți imagina care este impactul asupra populației, deoarece R. Moldova este o țară săracă iar consumul de energie reprezintă o parte mare din bugetul oamenilor. Astfel de majorări ale prețurilor au implicații dramatice și oricât nu și-ar dori statul să sprijine populația, nu ar putea compensa toate aceste creșteri”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a mai afirmat că statele ar trebui să decidă cum vor acționa imediat pentru a se asigura că „războiul energetic” nu va deteriora democrațiile.
„Este extrem de important pentru noi să menținem pacea în R. Moldova și să ne asigurăm că putem oferi un grad de securitate energetică cetățenilor, pentru că aceasta va ajuta la menținerea stabilității în țară, care este importantă pentru noi dar și pentru vecinii noștri Ucraina și România”, a menționat președinta.
Forumul strategic Bled (BSF) a fost lansat în 2006, într-un moment în care Slovenia se angajase ferm pe calea integrării europene și euro-atlantice după aderarea la UE și la NATO în 2004. „Încă de la început, BSF a fost menit să devină o platformă informală în care participanții la nivel înalt din diferite medii să se reunească și să discute o varietate de provocări politice, de securitate și de dezvoltare cu care se confruntă Europa și lumea”, se arată pe pagina web a Forumului.