Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Președinta Maia Sandu, Igor Grosu…

Președinta Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori la a monumentul din scuarul Gării Feroviare, la ceremonia de comemorare a victimelor represiunii

Sursa: FB Maia Sandu/Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949

În acest weekend (5-6 iulie), se împlinesc 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări, pe actualul teritoriu al R. Moldova. La ora 8:00, evenimentul a început prin depuneri de flori și un minut de reculegere la monumentul de pe Aleea Gării, cu participarea conducerii țării. Tot sâmbătă, 6 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția „Trenul Durerii”.

La eveniment au participat și președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Ieri am oferit diplome și am felicitat cei 57 de copii i care au luat note de zece la BAC. M-am bucurat pentru succesul lor remarcabil, împreună cu părinții lor, pe a căror umeri poate crește succesul acestor copii. Azi dimineață, venind la acest eveniment de comemorare, a victimelor celei mai mari operațiuni pe deportare de pe meleagurile noastre, mi-am imaginat cum era să trăiești într-o lume în care acești copii, familiile lor, cei mai buni oameni din societate, într-o noapte ar fi fost încărcați în vagoane și duși în Siberia, în baza unor liste. (…) Sunt destine, sunt vieți distruse și traume pentru întreg poporul nostru. Din păcate aceste lucruri de neimaginat se întâmplă și azi, după ce Rusia a pornit un război inuman în țara vecină, Ucraina. Aproape 2000 de copii au fost răniți sau uciși și peste 20 de mii de copii au fost separați de familiile lor și duși nu se știe unde”, a declarat președinta Maia Sandu.

Aceasta a mai spus că moldovenii niciodată nu au vrut război și a îndemnat să le onorăm memoria, să le cinstim numele și să ne aducem aminte „așa cum erau plini de omenie, cu frică de Dumnezeu, înrădăcinați în neam”, de toți cei care au trecut prin ororile deportărilor în masă.

Alături de Maia Sandu au fost zeci de oameni, rude și apropiați, cunoscuți și prieteni ai celor deportați, care au participat la depunerea de flori de la Monument.

În memoria victimelor deportării din 1949, Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, dar și parteneri, va organiza pe parcursul lunilor iulie și august mai multe evenimente de comemorare. Printre acestea se numără expoziții tematice la Biblioteca Națională, Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă”, la Muzeul Național de Istorie, dar și spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și „Alecu Russo” din Bălți. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au avut de suferit 36 mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3 071 de camioane și 1 736 de vagoane.