Președinta ANI, Rodica Antoci, suspendată provizoriu din funcție în baza unui demers al Procuraturii Anticorupție. Reacția ANI
Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, a fost suspendată provizoriu din funcție. Potrivit surselor Ziarului de Gardă, Consiliul de Integritate a admis vineri, 18 martie, demersul procurorilor anticorupție cu privire la suspendarea provizorie a Rodicăi Antoci din funcția de președintă a ANI.
Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, a spus că Antoci va ieși în curând cu o declarație.
„Dumneaei nu a văzut aceasta decizie, nu cunoaște cu exactitate care au fost temeiul care a stat la baza acestei decizii, după ce va examina toate aceste nuanțe, Rodica Antoci va ieși cu o declarație”, a spus purtătoarea de cuvânt a ANI.
Contactată de ZdG, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA) Elena Cazacov ne-a comunicat că membrii grupului de urmărire penală din cadrul PA au înaintat vineri, 18 martie, un demers privind suspendarea din funcție a șefei ANI, Rodica Antoci.
Rodica Antoci a fost audiată marți, 1 februarie, de procurorii anticorupție și a fost recunoscută în calitate de bănuită în cadrul dosarului penal privind depășirea atribuțiilor de serviciu. În cadrul procedurii de recunoaștere și audiere ea nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuită și a solicitat termen pentru a se pregăti de audieri.
Președinta ANI și o angajată a instituției sunt cercetate pentru faptul că, depășind atribuțiile de serviciu, prin acțiunile lor ar fi cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126 570 lei.
Pe 27 ianuarie curent, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul președintei ANI, în automobilul de serviciu și automobilul personal al acesteia, precum și în biroul de serviciu din incinta ANI. Perchezițiile au avut loc la domiciliul angajatei ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.
În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate telefoane, calculatoare, documente, agende și alte înscrisuri, care urmează să fie cercetate de către procurori și să le dea o apreciere asupra relevanței probatorii a acestora pe cazul investigat.