Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Preoții care s-au întors din…

„Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. REACȚIA Mitropoliei Moldovei la pelerinajele preoților în Federația Rusă

Sursa foto: Mitropolia Moldovei

Mitropolia Moldovei declară că nu a organizat și nu a coordonat pelerinajele mai multor preoți în Federația Rusă și susține că informațiile apărute în presă ar fi eronate, dar nu precizează la care informații se referă.

„În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă.

Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Mitropolia va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Mitropolia atenționează preoții „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice” și „își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, după cum se arată în comunicat.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă dar și de alte instituții de presă, în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.