Preoți, printre „cărăușii” lui Șor? Șeful Poliției: Unele fețe bisericești au mers lunar în regiunea transnistreană pentru a extrage sute de euro de pe carduri rusești
Mai mulți preoți ar fi mers lunar în regiunea transnistreană pentru a obține între 500 și 800 de euro, transmiși din Federația Rusă pe carduri PromsveazyBank, bancă sancționată internațional. Declarațiile au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu în cadrul unei emisiuni la TV8, în contextul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.
Acesta a spus că ex-deputatul fugar Ilan Șor ar aduce bani în R. Moldova în diferite forme.
„Mergând chiar spre diferite categorii sociale, de persoane care au un anumit statut, religios, sau alte categorii, noi vedem că formele de introduce a banilor există”, a afirmat șeful Inspectoratului.
Întrebat dacă „chiar și prin cultele religioase vin banii pentru aceste acțiuni ilegale”, Cernăuțeanu a susținut că „nu este un secret”, iar banii ar fi fost pentru preoți dar și pentru alte persoane. Oficialul a evitat să spună dacă preoții fac asta în beneficiul Federației Ruse sau a lui Ilan Șor, în schema investigată de oamenii legii: „Eu sper că se face din interes financiar”.
„Cel puțin 15-20 de fețe bisericești au fost documentate de poliție că au beneficiat de astfel de mecanisme și au mers în regiunea transnistreană ca să ridice sume financiare. (…) Ei primeau pe cardul ПСБ, dar mergeau pentru a-i extrage în regiunea transnistreană”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
După ce oamenii legii au anunțat că, doar pentru luna septembrie, Poliția a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari, Ilan Șor a venit cu un mesaj de rețelele de socializare.
„Calculați ca niște preșcolari. E chiar jenant: noi lucrăm la o scară mult mai mare, iar aici toate cifrele sunt subestimate”, a spus Șor.
Anterior, șeful Poliției a spus că sunt cunoscute trei cazuri în nordul țării, în care preoți sau reprezentanți ai bisericii s-au implicat în campania electorală.
Într-o declarație pentru Teleradio-Moldova, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a subliniat că Biserica Ortodoxă din Moldova condamnă implicarea preoților în politică, afirmând că amvonul trebuie să fie folosit exclusiv „pentru a vorbi despre Hristos, Evanghelie și cele sfinte”. El a reiterat că preoții au o interdicție clară de a se implica în politică și nu au nicio binecuvântare pentru asemenea acțiuni.
În luna august mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.
Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.
VIDEO/ Preoți, în drum spre Moscova, surprinși în aeroport. Reacțiile fețelor bisericești și ale primarilor din localitățile în care slujesc, între: „Care ar fi problema?” și „Dacă pleacă după bani de la Șor, nu-i normal”
Oamenii legii au anunțat joi, 3 octombrie, că mai multe persoane afiliate „organizației criminale conduse de Ilan Șor”, instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțate în ajunul alegerilor ce candidat să voteze pentru funcția de președinte, dar și să voteze cu opțiunea „Nu” la referendum, au ajuns în vizorul Poliției.
Joi, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) în comun cu Procuratura Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.
În cadrul perchezițiilor realizate au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție.
Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale.
Poliția: „Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică”
-130 de lideri teritoriali, care ar dirija activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială „PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 de ruble = 45 000 de lei.
-1 927 de președinți de sector, care ar racola și dirija activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, ar acumula listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le-ar transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 de ruble = 4 600 de lei.
-peste 50 000 de activiști, care ar racola și dirija activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, ar acumula listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le-ar transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 de ruble = 4 600 de lei.
- peste 70 000 de simpatizanți, aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea „Nu” precum și candidatul care urmează a fi anunțat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 de ruble = 900 de – 1800 de lei.